Hopp til innhold

Forbereder seg på sprengkulde

Innbyggere i USA og Canada blir advart om at det kaldeste vinterværet på et par tiår er på vei.

I canadiske Newfoundland er 35.000 innbyggere uten strøm, melder CBS News.de neste dagene er det ventet at de kalde vindene fra nord vil sveipe over det amerikanske kontinentet helt ned til Mexicogolfen.

Advarer mot forfrysninger

Meteorologene sier det ventet temperaturer ned mot -35 som med kraftig vind vil gi effektive kuldegrader ned mot 50. Ved slike temperaturer risikerer man forfrysninger hvis man er ute i mer enn ti minutter, melder den kanadiske kringkasteren.

Innbyggere i USA har allerede fått en forsmak på kulda. De siste dagene har flere tusen flyavganger vært innstilt. Skoler har vært stengt og i New York skled et fly av rullebanen og inn i en snøfonn. Både i Boston, New York og New Jersey ble det erklært unntakstilstand.

Folk nordøst i USA oppfordres til å holde seg innendørs og sørge for å ha nok mat og brensel hjemme. Det er en oppfordring mange har merket seg. I Clintonville, i Ohio, forteller Janine Dunmyre at den lokale matbutikken var gått tom for melk, egg og juice.

– I tillegg var det tomt for potetgull, som om folk skal sitte inne og spise snacks i to dager, sier hun.

Iskald fotball

Kulda har ikke skremt fotballaget Green Bay Packers av banen. Til tross for 18 kuldegrader skal kampen mot San Franciscos 49ers gå som normalt i Wisconsin. Det blir i så fall en av de kaldeste kampene i NFLs historie.

– Det blir en utfordring å holde varmen, men vi skal klare det, sier Jacquie Tucker Braun som har tenkt å ta med seg den 14 år gamle sønnen sin for å heie på laget.

Hun sier til Reuters at de kommer til å se kampen, med mindre den blir avlyst. Arrangørene har lovet å servere tilhengerne varm kakao og kaffe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Green Bay Packersfan

Green Bay Packerstilhengerne Mike McGinnity, Scott Herbst og Justin Herbst trosser kulda for å heie på laget sitt.

Foto: Jeff Hanisch / Reuters

Guvernør Mark Dayton har bestemt at skolene i Minnesota skal holdes stengt mandag. Det er første gang på 17 år at dette skjer.

– Kulda kan drepe

– Vi må beskytte barna mot disse farlige lave temperaturene, sier han, ifølge AFP.

Meteorolog Scott Truett i St. Louis advarer om at en person som ikke er skikkelig kledd, risikerer å fryse i hjel under slike værforhold.

Også i byene Milwaukee og Madison i delstaten Wisconsin vil skolene holde stengt mandag. USA har ikke opplevd tilsvarende arktiske værforhold på to tiår, og minst 16 mennesker har de siste tre dagene mistet livet som følge av vinterstormene og kulden.

Og som om ikke snø og kulde er nok, har delstatsmyndighetene i Massachusetts utstedt flomvarsel langs store deler av kysten på grunn av en ventende stormflo.

En trøst kan det da kanskje være at det hele trolig er over i løpet av et par dager, i alle fall for USA sin del.

– Til slutten av uka kommer temperaturene til å stige over hele landet, sier statsmeteorolog Bob Oravec.


SISTE NYTT

Siste nytt