Fødte i gummibåt på flukt til Europa

Bare timer før katastrofen i Middelhavet kom to gutter til verden i en gummibåt med flyktninger utenfor kysten av Tyrkia.

Flyktninger reddet opp fra båt, flere småbarn blant passasjerene.

Gummibåten lakk da den greske kystvakten oppdager den utenfor kysten av Tyrkia lørdag. I alt 37 flyktninger var stuet om bord og de forsøker å komme seg ulovlig inn til en gresk havn. Ombord er også to tvillinggutter. Den ene har fortsatt navlestrengen på, viser videoen fra den greske kystvakten.

Krig og konflikt gjør at rekordmange flykter og forsøker å ta seg over Middelhavet. Men mange klarer det ikke. Så langt i år har rundt 900 mennesker druknet på vei fra Nord-Afrika til Europa.

For en uke siden druknet 400 av dem da en båt med 550 kantret. Dagens katastrofe, der en båt med 700 om bord kantret, kommer på toppen av den fra før dystre statistikken.

– Aldri mer

EUs utenrikssjef

EUs utenrikssjef Federica Mogherini har kalt inn til krisemøte.

Foto: Markus Schreiber / Ap

– Vi har sagt så altfor ofte: "Aldri mer". Men nå er tiden inne, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Mange EU-land vegrer seg for å bruke penger på redningsoperasjoner i Middelhavet. De frykter at det vil oppmuntre flere flyktninger til å ta seg over i sin søken etter et bedre liv i Europa.

Mye av støyten er det de søreuropeiske landene, som Italia, som må ta.

– Vi må redde liv sammen, og sammen må vi sikre grensene og arbeide mot menneskesmugling, sier Mogherini.

Utenriksministerne i EU skal mandag diskutere saken på et møte i Luxembourg. Men alle er klar over at å få på plass en felles europeiske redningsoperasjon i Middelhavet vil ta tid, hvis det overhodet blir aktuelt.

Drømmer om Europa

På togstasjonen i Palermo samler en gruppe unge afrikanske menn seg. Det er ikke lenge siden de er plukket opp i båter på vei til Italia, og nå er de ivrige etter å komme seg videre.

Flykning i Palermo

Unge afrikanske menn samler seg på togstasjonen i Palermo. De har nylig kommet til Italia, og vil videre.

Foto: RTV

– Jeg har vært på flukt i månedsvis, og etter 24 timer på sjøen ble vi plukket opp av et fartøy og brakt til den italienske øya Lampedusa, forteller en av dem, som er fra Eritrea.

Bare den siste uken har 11.000 flyktninger blitt reddet i Middelhavet. Tallene vil fortsette å stige, ifølge alle humanitære organisasjoner. Økt spenning i Libya, og krigen i Syria er noe av grunnene.

I kuvøse

Fra gummibåten blir den 33 år gamle moren og guttene brakt i sikkerhet ved hjelp av redningsfolk i helikopter. Sammen med de andre flyktningene får de nå behandling på et sykehus på Samos. De to små guttene sliter med hypotermi, og er lagt i kuvøse,

De to tvillingguttene ble født for tidlig.

SISTE NYTT

Siste nytt