Normal

FN mener det er brukt kjemiske våpen i Syria

I en ny menneskerettighetsrapport fra FN kommer det frem at krigsforbrytelser skjer hver dag i Syria. Nå har også organisasjonen kommet frem til at det mest sannsynlig har blitt brukt kjemiske våpen i den over to å lange borgerkrigen.

kjemiske våpen i Syria

Den pensjonerte offiseren Abu Tarek viser hvordan man enkelt kan beskytte seg selv mot kjemiske våpen med en liten flaske, kull, bomull og tape.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

– Krigsforbrytelser og krig mot menneskeheten har blitt en daglig realitet i Syria, heter det i en ny FN-rapport som ble offentliggjort i Genève i dag, der det også kom frem at FN mener det er skjellig grunn til mistanke om bruk av kjemiske våpen.

Dette er FNs femte rapport om krigen som har tatt flere enn 80.000 menneskeliv.

Paul Pinheiro, som har ledet FNs gransking, sier det ikke har vært mulig å finne ut hva slags kjemikalier som har vært brukt. Han sier videre at begge parter i krigen har torturert, voldtatt og gjennomført

Organisasjonen understreker samtidig at tortur, massakre og bruk av kjemiske våpen skjer på begge sider i konflikten.

Nå krever FN at Assad slipper inn inspektører som kan undersøke saken nærmere.

Fire angrep

Ofre, helsepersonell og andre vitner har fortalt om i alt fire angrep med kjemiske våpen, skriver FNs granskere i en ny rapport.

Vitnene har i all hovedsak anklaget syriske regjeringsstyrker for bruk av kjemiske våpen, men enkelte anklager er også blitt rettet mot opprørsstyrkene, ifølge rapporten.

Det som skal være et offer for et kjemisk angrep utenfor Aleppo

Dette bildet ble delt ut av det offentlige nyhetsbyrået SANA og viser det som skal være et offer for et kjemisk angrep mot byen Khan al-Assal utenfor Aleppo den 19. mars i år.

Foto: Uncredited / Ap

Ifølge tyrkisk media ble medlemmer fra al-Nusra fronten i forrige måned arrestert med beholder som inneholdt 2 kilo sarin-gass, som ifølge politiet skulle brukes i en bombeangrep.

Nytt nivå

Tidligere har den franske storavisen Le Monde hevdet at de har bevis for at det
syriske regimet har brukt kjemiske våpen mot opprørene.

De publiserte i en detaljert artikkel med bilder og videoer hvordan deres reporter og fotograf ble utsatt for et angrep inne i Syria.

Både israelsk, amerikansk og britisk etterretning hevdet i slutten av april at kjemiske våpen var tatt i bruk i Syria, uten å kunne fastslå nøyaktig når, hvor og av hvem.

Det samme hevdet tyrkisk etterretning, som var langt mer skråsikre om at regimet har tydd til lagrene med kjemiske våpen, selv om de på det sterkeste benekter det selv.

Nå har også FN kommet frem til den samme konklusjonen, og de mener at borgerkrigen i Syria nå har nådd et «nytt nivå av brutalitet» hvor både regjeringsstyrkene og opprørsstyrkene har gjort seg skyldige i massakrer og tortur.

FNs granskingskommisjon mener de skyldige må stilles til ansvar for organiserte brudd på krigens regler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt