Hopp til innhold

- Regimet har brukt kjemiske våpen

USAs forsvarsminister Chuck Hagel opplyser at Assad-regimet i Syria trolig har brukt kjemiske våpen to ganger – om enn i liten skala.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel i Abu Dhabi

USAs forsvarsminister Chuck Hagel kom med opplysningene om det syriske regimet og mulig bruk av kjemiske våpen under en pressekonferanse i Abu Dhabi.

Foto: Jim Watson / Ap

Hagel forteller at USA sitter på informasjon som viser at kjemiske våpen mest sannsynlig er brukt ved to anledninger.

Den amerikanske forsvarsministeren er i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater blant annet for å diskutere krisen og krigen i Syria.

Hagel sa til internasjonale medier at det skal dreie seg om bruk av saringass.

Sarin regnes som en av verdens farligste nervegasser og er ansett som et masseødeleggelsesvåpen. Bruk av gassen er forbudt gjennom flere konvensjoner.

De ukonvensjonelle våpnene skal ha blitt brukt mot opprørsgrupper som kjemper for å styrte regimet til president Bashar al-Assad.

USA har tidligere advart Assad-regimet mot bruk av kjemiske våpen og har sagt at dette vil være å krysse «den røde linjen» som kan utløse en utenlandsk intervensjon.

På spørsmål om den røde linjen nå var krysset svarte Hagel at det var en politisk beslutning som tilhørte presidentens ansvarsområde og at hans jobb som forsvarsminister er å gi presidenten best mulig grunnlag for ulike beslutninger.

Britene med samme opplysninger

Forsvarsminister Hagel understreket at etterretningstjenestens slutninger bygger på «varierende grad av pålitelighet» og at de ikke har andre opplysninger enn at det skal dreie seg om bruk i «små kvanta».

Det ble ikke opplyst når eller hvor de to tilfellene av bruk fant sted, heller ikke om det er rapportert døde eller skadede som følge av den angivelige bruken.

Også den britiske etterretningstjenesten sitter på opplysninger som bekrefter trolig bruk av saringass, ifølge det britiske utenriksdepartementet.

Men også på britisk side tas det forbehold, det finnes «et avgrenset men overbevisende bevismateriale fra ulike kilder» heter det fra britisk UD i kveld.

Kjemikere i det britiske militæret skal tidligere denne måneden ha analysert jordprøver tatt i Syria og ifølge britiske medier gav jordprøvene utslag for bestemte kjemiske gasser.

Amerikanerne skal støtte seg på fysiologiske prøver.

Den israelske militære etterretningen la allerede på tirsdag frem bilder som de mener er bevis for at det er brukt slike våpen. Bildene var tatt i Khan al-Assal-området i nærheten Aleppo.

– Forminskede pupiller, skum i munnen og andre tegn indikerer, etter vårt syn, at dødelige kjemiske våpen er blitt brukt, sa brigadegeneral Itai Brun som leder forsknings- og analyseavdelingen i den israelske militære etterretningen på en sikkerhetskonferanse i Tel Aviv.

– Etter det vi erfarer, har regimet brukt dødelige kjemiske våpen flere ganger, først og fremst saringass, sa Brun.

Også militære i Qatar, som har tatt opprørernes side, sier at de sitter på bevis for at kjemiske våpen er brukt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Døde dyr i Syria

Døde dyr på bakken i Khan al-Assal-området nær Aleppo 23, mars i år. Innbyggere i området sier at dyrene døde etter et angrep med kjemiske våpen. Både regimet og opposisjonen anklaget motstanderne for å ha brukt de kjemiske våpnene.

Foto: George Ourfalian / Reuters

Ikke 100 prosent sikre

Kort tid etter at den amerikanske forsvarsministeren bekreftet at også USA mener Assad-regimet har tatt i bruk de forbudte våpnene, mante Det hvite hus og Det nasjonal sikkerhetsrådet til forsiktighet og advarte om å trekke forhastede konklusjoner.

– Vår etterretningstjeneste kan bekrefte opplysninger med varierende grad av sikkerhet, at det syriske regimet kan ha brukt kjemiske våpen i små mengder, spesielt saringass, sa talskvinne for Det nasjonal sikkerhetsrådet, Caitlin Hayden.

I uttalelsen fra Det hvite hus presiseres det også at man ikke kan være 100 prosent sikker på at kjemiske våpen faktisk er brukt.

– Konsekvensene tatt i betraktning, og ut fra hva vi har lært av egne erfaringer nylig, er at etterretningsvurderinger alene ikke nok, heter det fra Det hvite hus.

Etterretningsinformasjonen om det syriske regimets mulige bruk av kjemiske nervegasser ble først overlevert til medlemmer av Kongressen, før forsvarsminister Chuck Hagel bekreftet informasjonen sent i ettermiddag norsk tid. Det samme gjorde utenriksminister John Kerry.

En talsmannen for president Barack Obama understreket at både amerikansk og annen samarbeidene etterretning vil arbeide videre sammen, for med sikkerhet å kunne bekrefte om de ukonvensjonelle virkelig er blitt brukt.

Det skal være ulike meninger blant de alliertes etterretning om kjemiske våpen virkelige er blitt brukt.

Uttrykket «varierende grad av pålitelighet» som ble brukt av forsvarsminister Chuck Hagel skal være et uttrykk som brukes når etterretningsekspertene ikke er enige. Men ingen si hva som mangler for at man med sikkerhet kan si at kjemiske våpen er brukt.

Talsmannen understreket at USA vil konsultere alle sine allierte om hva som nå bør følge, hvis det slås fast at Syria og president Assad har krysset «den røde linjen», men at en militær inngripen ikke er nært forestående.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Senator John McCain (R-AZ)

Den republianske senatoren John McCain var en av de utvalgte som mottok etterretningsrapporten fra presidenten. Han mener den røde linje definitivt nå er krysset og at USA og resten av verden nå må handle, selv om Russland og Kina stritter i mot.

Foto: HANDOUT / Reuters

Grunn til å tro på israelsk informasjon

NRK.no snakket med den norske generalmajoren Robert Mood, som i fjor ledet FNs observatørstyrke i Syria, på tirsdag etter at den israelske etterretningen hadde lagt frem sine observasjoner.

Mood mener det er all grunn til å lytte til den israelske generalen når han sier at regimet allerede har brukt kjemiske våpen i borgerkrigen.

Robert Mood ved ankomsten til Syria 29. april.

Den norske generalen Robert Mood da han kom til Syria 29. april i fjor for å lede FNs observatørstyrke og ventet på å treffe president Bashar Al-Assad.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

– Det er all mulig grunn til å ta advarsler fra Israel på alvor. De har jo både ekspertise på området og naboskapet til Syria, sa Robert Mood til NRK.no.

Han forteller at observatørene ikke fikk noe innblikk i om regimet hadde kjemiske våpen, men at observatørene ikke jobbet slik at de ville ha fått noe innsyn.

Avviser all bruk

Syrias fungerende utenriksminister Fasal Mikdad avviser tvert at regjeringsstyrker har tatt i bruk kjemiske våpen.

Mikdad mener anklagene kun kommer fordi Storbritannia og Frankrike forsøker å forhindre avsløringer av at det er opprørerne som har brukt slike våpen. Regimet har også tidligere hevdet dette.

Utenriksministeren benekter også anklager om at Syria har forsøkt å stanse FNs etterforskning av mistankene om den ulovlige bruken.

Storbritannia bedt FN om å etterforske tre tilfeller der det er mistanke om bruk av kjemiske våpen, utenfor Aleppo, Homs og i Otaiba sør for Damaskus.

Generalsekretær Ban Ki-moon lovet at FN vil følge opp. Problemet er at Syria ikke vil samarbeide med FN.

FNs observatører, som fortsatt er i landet, nektes å reise opp til Khan al-Assal utenfor Aleppo hvor både opprørere og regimet beskylder hverandre for å ha brukt de dødelige gassene.

Største kjemiske våpenlageret i verden

Allerede i fjor kom det rapporter om at Syria har verdens største lager av kjemiske våpen, skaffet til veie gjennom flere tiår.

Det skal dreie seg om sennepsgass, saringass, cyanid og muligens den ekstremt farlige nervegassen VX. Landet har trolig også Scud-missiler som er designet for å skyte ut og spre dødelige kjemikalier.

Ifølge en rapport fra Centre of Strategic and International Studies (CSIS) er det Iran som har hjulpet Syria med å bygge opp produksjonen av disse våpnene.

Syria er en av åtte nasjoner som ikke har signert konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen fra 1997. Konvensjonen setter et totalforbud mot kjemiske våpen og pålegger ødeleggelse av gjenværende lagre.

I fjor sommer bekreftet en talsmann for regimet for første gang at landet hadde ukonvensjonelle våpen i sitt arsenal. Regjeringstalsmannen sa da at regimet hadde full kontroll med dem og at de ble voktet av den syriske hæren.

Han lovet også at våpnene aldri ville bli brukt «innenfor» Syria, mot den syriske befolkningen, kun mot «inntrengere ved en invasjon».

Vestlig etterretning har helt siden protestene mot Assad-regimet utviklet seg forsøkt å følge bevegelsene til det syriske militæret, for å se om lagrene flyttes på.

Ifølge informasjonen som ble overlevert til den amerikanske Kongressen i dag, har regimet fortsatt kontroll over våpenlagrene.

I desember 2012 kom det etterretningsrapporter om at det ble klargjort bomber med sarin og at syriske militære kommandører kun ventet på klarsignal fra presidenten for å ta disse i bruk.

Det har også før og etter det vært rykter om at nå er noe i gjære, uten at det har skjedd noe vestlig etterretning har klart å fange opp.

Amerikanske og jordanske myndigheter har sammen jobbet med en plan om å sikre de kjemiske våpnene dersom Assads regime faller. 200 amerikanske spesialsoldater er allerede på plass i Jordan, for å kunne rykke inn sammen med andre internasjonale styrker hvis regimet ryker plutselig.

For det har vært stor internasjonal bekymring rundt at de dødelige våpnene kan falle i feil hender, som grupper tilknyttet Al Qaida-nettverket man vet nå opererer i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt