Opprørsoberst til NRK: Vi har ikke utstyr til å bruke kjemiske våpen

Oberst Ahmed Abu Gazal har 13 års erfaring som ansvarlig for deler av de kjemiske våpnene til Assad-regimet. Han blir rasende når han hører påstander om at de opprørene skal ha brukt kjemiske våpen.

Kaptein i Den frie syriske hæren, Ahmed Abu Gazala

Ahmed Abu Gazal har lang fartstid i hæren til Assad. Nå leder han opprørernes angrep mot flyplassen utenfor Aleppo. Han har mistet all tro på FN og verdenssamfunnet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Gazal leder nå Den frie syriske hærens kamp for å frigjøre flyplassen i Aleppo.

– Vi har hverken midlene eller kunnskapen til å bruke disse våpnene, og jeg vet hva jeg snakker om siden jeg tidligere var leder for en avdeling oppsatt med kjemiske våpen i den syriske hæren. For å bruke disse våpnene trenger du langtrekkende artilleri, raketter eller fly. Ikke håndvåpen og granater slik som vi har, sier Gazal på telefon fra Aleppo til NRK.

Ingen effekt

Og han får delvis støtte fra en av Norges fremste eksperter på området.

– I utgangspunktet kan kjemiske våpen plasseres på alt som har eksplosiver, men det har svært begrenset effekt hvis det ikke er plassert på en rakett eller en bombe, sier forskningsleder Bjørn Arne Johnsen ved Forsvarets forskningsinstitutt. Som i mer enn 30 år har jobbet med kjemiske og biologiske våpen.

– Hvis de ikke har en egen produksjon av disse, så blir dette mer en type terrorvirksomhet der kjemikaliene blir sprayet ut. Og det har en svært begrenset effekt, sier mannen som blant annet var i Irak etter den første Gulfkrigen på vegne av FN for å inspisere Saddams Husseins kjemiske våpenlagre.

– Helt uriktig

Det var søndag Carla del Ponte, som er et av medlemmene i FN-kommisjonen som gransker borgerkrigen i Syria, uttalte til sveitsisk media at de hadde en sterk mistanke om at opprørene har brukt nervegassen sarin i sin krigføring.

Det ser ut til at det er opprørerne som har brukt gassen, og det viser hvor vanskelig konflikten i Syria er, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Video: Norges utenriksminister Espen Barth Eide mener det er veldig alvorlig hvis sarin er blitt brukt i Syria.


Dette får den erfarne obersten til å se rødt.

– Dette er totalt feil og helt uriktig. Jeg har jobbet med dette for regimet i 13 år og opprørene har ikke de midlene som skal til for bruke disse våpnene. De har ingen effekt med de lette våpnene vi har, sier han og er slett ikke overrasket over påstandene fra FN.

– Verdenssamfunnet og FN er ikke interessert i å stoppe krigen i Syria. De venter bare til alt er ødelagt og nå påstår de at vi bruker kjemiske våpen. Det er regimet som dreper folket og vi som forsvarer dem. FN kan ikke bare komme med en rapport etter at regimet har slaktet befolkningen i to år og påstå at det er vi som dreper sivile med kjemiske våpen. Det er regimet som dreper oss, sier den harmdirrende obersten til NRK.

Men kan det være noen andre grupper, noen ytterliggående grupper i opposisjonen som har gjort dette?

– Det er ingen som kan bruke dem. Ingen andre enn regimet har midlene, og alt snakket om ytterliggående grupper i Syria er bare tull. Det er jo ingen som snakker om at regimet bruker soldater fra Hizbollah, de er ikke ytterliggående, men vi er det, sier Gazal som mener påstanden fra FN kan skade opprørernes kamp mot Assad-regimet.

– Vi har kjempet mot et regime som har drept sivile i to år, og nå kommer FN og sier at det er vi som dreper sivile og at regime forsvarer folket. Det blir jo helt feil, men uansett vil dette føre til mer drap og gi regimet flere grunner til å drepe det syriske folk, sier mannen som akkurat nå planlegger et nytt fremstøt mot flyplassen i Aleppo.

Dementi

Syrias regjering og opprørerne har lenge anklaget hverandre for å ha brukt kjemiske våpen, og mandag kveld kom FN med et lite dementi.

– Den uavhengige FN-kommisjonen som gransker borgerkrigen i Syria vil understreke at de ennå ikke har trukket noen endelig konklusjon om det er brukt kjemiske våpen av noen av partene i Syria, heter det i en pressemelding fra kommisjonens leder Paulo Sérgio Pinheiro, og han blir støttet av USA, som heller ikke har noen klare bevis i saken.


– Vi har ingen informasjon som tilsier at de (opprørene journ.anm.) har evnen eller til hensikt å anvende slike våpen, sier en amerikansk tjenestemann.

SISTE NYTT

Siste nytt