Hopp til innhold

FN fordømmer Burmas maktbruk

De vestlige stormaktene i FNs sikkerhetsråd har utarbeidet et resolusjonsforslag som fordømmer den burmesiske militærjuntaens maktbruk.

Burma
Foto: CHERYL RAVELO / REUTERS

Sikkerhetsrådet fordømmer regjeringen i Burma sin voldelige undertrykkelse av fredelige demonstrasjoner, inkludert maktbruk mot religiøse personer og institusjoner, heter det i resolusjonsteksten, som er ført i pennen av USA, Frankrike og Storbritannia.

Kina må godkjenne

Resolusjonsforslaget ble sirkulert til de andre medlemmene av Sikkerhetsrådet i går kveld.

Uttalelser fra FNs sikkerhetsråd må vedtas enstemmig, og ved tidligere anledninger har Kina blokkert klare fordømmelser av militærregimet i Burma.

 

FNs Sikkerhetsråd

Situasjonen i Burma ble diskutert i FNs Sikkerhetsråd i går.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

 

Dersom resolusjonsforslaget blir godkjent også av Kina, som verdenssamfunnet har bedt om å legge press på Burma, vil dette sende et kraftig signal til militærregimet.

- Politiske fanger må løslates

Utkastet ble lagt fram bare timer etter at spesialutsending Ibrahim Gambari la fram rapporten om sitt eget fire dager lange besøk i Burma for FNs sikkerhetsråd.

 

Ibrahim Gambari

Ibrahim Gambari ber om at politiske fanger i Burma løslates.

Foto: CHIP EAST / REUTERS

Gambari sier han stadig får rapporter om mishandling, tilfeldige arrestasjoner og forsvinninger. Han ber om at alle politiske fanger i landet må løslates.

- Av spesiell bekymring for FN og andre internasjonale organisasjoner er de fortsatte og bekymringsfulle meldingene om mishandling utført av sikkerhetsstyrker og ikke-uniformerte elementer. Dette skjer spesielt om nettene under portforbudet og inkluderer raid mot private boliger, mishandling, vilkårlige pågripelser og forsvinninger, sa Gambari.

Han understreket viktigheten av at FNs innsats fortsetter. - Enhver minking av spenningen kan bare fortsette dersom den blir fulgt opp.

- Avskyelig

Gambari pekte på løslatelse av politiske fanger, vektlegging av en nasjonal forsoningsprosess, samarbeid med humanitære organisasjoner og opphør av krigshandlinger i konfliktområder som konkrete mål.

Han mener at døren står på gløtt for samtaler mellom burmesiske myndigheter og demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte i går stor bekymring over situasjonen i Burma.

- Maktbruken mot fredelige demonstranter er avskyelig og uakseptabel, sa han.

Flere steder i verden i dag er det demonstrasjoner til støtte for dem som kjemper for demokrati i Burma.

SE: Global demonstrasjon mot militærjuntaen

Jakter på munker

I går opplyste militærjuntaen i Burma at den jakter på fire munker som beskyldes for å ha ledet de største demokratidemonstrasjonene i landet på nesten 20 år.

En av lederne for demonstrasjonene, som holder seg i skjul på et ukjent sted i Burma, ber innstendig verdenssamfunnet legge større press på militærjuntaen for å få til en dialog med opposisjonen.

- Militærjuntaen arresterer fortsatt personer ved de buddhistiske klostrene dag og natt.

 

Demonstranter i Bangkok
Foto: STRINGER/THAILAND / REUTERS

 

SISTE NYTT

Siste nytt