Flyktninger i masseslagsmål på Kos

De vel 1500 flyktningene var blitt sendt til en idrettsarena for registrering da volden brøt ut. Det var grupper av flyktninger som sloss mot hverandre, skriver Associated Press som er på stedet.

GREECE-EUROPE-MIGRANTS

Flyktningene var samlet for registrering da det utartet til et masseslagsmål på øya Kos.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

Den populære greske ferieøya har blitt mål for desperate mennesker på flukt fra krig og fattigdom.

Mange av de flere hundre båtflyktningene som kommer hver dag fra nærliggende Tyrkia kommer egentlig fra Syria og Afghanistan.

Det lille samfunnet har i løpet av sommeren fått besøk av folk som ikke har noe sted å bo, og mottaksapparatet fungerer dårlig.

Barn må bo ute

Frivillige forsøker å gjøre det de kan for å hjelpe. Det er mange barn blant flyktningene. Utfordringen er å skaffe dem tak over hodet.

Greece Europe Migrants

Flyktningene på Kos har oppholdt seg i parker og på åpne plasser rundt om på ferieøya.

Foto: Yorgos Karahalis / Ap

Flyktningene har tatt tilhold i parker og på torg. Flyttingen til idrettsarenaen var for å få dem registrert, men operasjonen gikk raskt over til kaos.

Reporteren fra Associated Press skriver at politiet hadde vanskelig med å kontrollere folkemengden, og at flere av flyktningene opprettet veisperringer så trafikken ble stanset.

Hvorfor gruppene av flyktninger til slutt begynte å slåss med hverandre, er uklart.

Myndighetene overveldet

Kos er ikke alene blant de greske øyene i å være første mål for flyktninger som setter av gårde fra kysten av Tyrkia. Myndighetene og innbyggerne på øyene Lesvos, Chios, Samos og Agathonisi har også fått en stor utfordring i fanget.

I tillegg til flyktningene som kommer seg til øyene ved egen maskin, plukkes mange opp på sjøen av kystvakten. Bare i helgen kom kystvakten i kontakt med 59 båter som til sammen hadde over 1400 flyktninger om bord.

Lokalyndighetene på øyene melder at de har passert bristepunktet, og at de ikke har mer kapasitet.

Gledes-scener da nok da båt-flyktninger i dag ankom Kos i Hellas

Se gledesscener når flyktningbåtene kommer til Kos.

Vil til rike land

De fleste av flyktningene ønsker å komme seg videre gjennom fastlandet og til de mer velstående landene i Europa. Mange ender opp med å gå gjennom hele Balkan.

I løpet årets første sju måneder ble det registrert ankomst av 124.000 flyktninger til de greske øyene.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt