– Hei, kan vi låne deg ut til en innvandrer?

RAUFOSS (NRK): Fyrverkeriet bibliotek på Vestre Toten etterlyser innbyggere som vil være til utlån. Slik håper de å gjøre kommunen mer inkluderende.

Biblioteksjef Mona Myrland

VIL VÆRE INKLUDERENDE: Biblioteksjef Mona Myrland ved Fyrverkeriet bibliotek på Raufoss ønsker å bidra til at Vestre Toten kommune skal bli enda mer inkluderende for innflyttere, innvandrere og andre som trenger noen å prate med.

Foto: Jorun Vang / NRK

Biblioteket låner til vanlig ut bøker, men nå vil de også låne ut mennesker. De etterlyser innbyggere som vil sette av en time til å bli kjent med en innvandrer.

– Dette prosjektet har jeg tro på. Vi ønsker å skape en møteplass mellom innvandrere og innbyggere, sier biblioteksjef Mona Myrland.

Tre dager i uka skal lånere kunne møte folk som er til utlån på biblioteket. Bibliotekets oppgave blir å holde oversikt over tilbud og etterspørsel, spleise folk sammen og så kan de prate sammen enten på biblioteket eller i kaféen på kulturhuset.

– Hvis en innvandrer har hatt samtaler med ti innbyggere, så vil det være ti flere personer som vil si hei når de treffer hverandre på butikken eller gata. Det kan være et viktig bidrag, sier Myrland.

– En flott mulighet

Underviser innvandrere

– FLOTT: Erika Fernandez, som underviser på norskkurs, tror tiltaket vil føre til at folk blir bedre kjent.

Foto: Jorun Vang / NRK

Flere innvandrere reagerer positivt på initiativet.

– Dette blir en flott mulighet til å lære mer norsk og til bli bedre kjent, sier Erika Fernandez, som underviser på norskkurs.

– Dette var et morsomt tiltak. Men hvis jeg låner en bok, må jeg levere boka tilbake. Men hva hvis jeg låner en person? spør Mohamed Mulchtar fra Somalia og ler.

Han går ofte på biblioteket for å lese bøker, aviser og bruker internett. Han sier at han føler seg litt alene hjemme, og at det er svært viktig å oppsøke andre for å lære norsk.

– Jeg må lære meg norsk. Det er viktig for å bli integrert i det norske samfunnet. Du må snakke veldig bra, sier han.

– Spennende

Og nordmenn som oppholder seg på biblioteket er heller ikke fremmed for den spenstige idéen fra biblioteksjefen.

– Ja, i utgangspunktet høres det veldig spennende ut. De har sikkert litt å fortelle om og jeg har litt å fortelle om lokalstedet her og rundt på Toten, sier Steinar Grønlien.

Låner bok på biblioteket

VIL BIDRA: Steinar Grønlien syns utlån av innbyggere høres spennende ut og vil gjerne være til utlån.

Foto: Jorun Vang / NRK

Også Eva Hvam synes initiativet høres artig ut.

– Ja, en times tid nå og da, det kan jo være greit det. Bli kjent med en annen kultur kanskje, og bli venn med en flyktning, sier hun.

Biblioteket håper å komme i gang med innbyggerutlån denne uka.