Fly med skadde aktivister landet i Tyrkia

Et tyrkisk ambulansefly med to skadde aktivister fra Gaza-aksjonen landet i Tyrkia onsdag kveld. De tre norske aktivistene lander også i Tyrkia kveld.

Video Skadde aktivister landet i Tyrkia

KLIKK FOR Å SE VIDEO: En av aktivistene gjorde et V-tegn med begge hendene da han ble tatt ut av flyet på båre onsdag kveld.

– Det første flyet landet på en militærbase i nærheten av Ankara, med to menn - én tyrker og én irsk statsborger - som ble alvorlig skadet da israelske kommandosoldater stormet konvoien mandag, sa Tyrkias helseminister Recep Akdag ifølge nyhetsbyrået AFP.

Demonstrasjoner i Israel

Tyrkiske og palestinske flagg var side om side da pro-palestinske demonstranter i Istanbul ventet på aktivistene fra Gaza-konvoien onsdag kveld.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

– Hevn, hevn, ropte demonstranter som viftet med palestinske flagg utenfor sykehuset i Ankara de to aktivistene ble tatt med til.

To militærfly med totalt 17 andre skadde tyrkiske aktivister lander i Tyrkia senere onsdag kveld, uttalte helseministeren. To aktivister kunne ikke bli transportert, og er i Israel.

Hundrevis av aktiviser som var om bord i de seks skipene i konvoien, de fleste av dem tyrkiske, skal flys til Istanbul senere.

De tre nordmennene som har sittet fengslet i Israel blir også sendt med et tyrkisk chartret fly til Istanbul onsdag kveld, sammen med andre aktivister.

NRK har fått opplyst at de lander i Istanbul i kveld, og at det mest sannsynlig ikke reiser videre til Norge før torsdag morgen.

(Saken fortsetter under bildet)

Pro-palestinske demonstrasjoner i Istanbul

Tusenvis hadde samlet seg til en pro-palestinsk demonstrasjon i Istanbul onsdag kveld.

Foto: BULENTKILIC / Afp

De tre norske aktivistene er Randi Kjøs fra Fellesorganisasjonen i Hedmark, Espen Goffeng fra Palestinakomiteen i Norge og Nidal Hejazi fra organisasjonen Free Gaza Norge.

Les også: Norske aktivister på vei hjem
Les også:
– Pågrepne aktivister på vei hjem

Sannsynligvis hjem torsdag

Randi Kjøs' kollega, Erling Segelstad i Hedmark FO, sa til NRK tidligere onsdag at nordmennene tidligst kan være framme i Norge sent onsdag kveld.

Ifølge Segelstad er det fortsatt høyst usikkert når nordmennene kan være tilbake i Norge.

Nordmennene har sittet i varetekt i Beersheba-fengselet midt i Negev-ørkenen i Israel siden konvoien ble eksortert i land i havnebyen Ashdod.

De skulle etter planen fremstilles for en dommer tirsdag, før de kunne sendes ut av landet.

Les også: Har ringt til datteren
Les også: – De har det bra etter forholdene

(Saken fortsetter under bildet)

De norske aktivistene før avreise fra Kypros

Bildet viser de tre norske aktivistene som skal være på vei med fly til Tyrkia i kveld. Bildet er tatt før de seilte fra Kypros med Gaza som mål. I midten av bildet, med tversoverstripet skjorte er Nidal Hejazi (fra Free Gaza Norge), til høyre for ham Randi Kjøs (fra Fellesorganisasjonen i Hedmark) og til høyre for henne Espen Goffeng (medlem av Palestinakomiteen).

Foto: NRK Brennpunkt

UD kritisk

De tre var om bord i det tyrkiske skipet «Mavi Marmara» da det ble bordet av israelske marinesoldater.

Israelske myndigheter nektet å gi det norske utenriksdepartementet informasjon om nordmennenes tilstand før dagen etter.

De israelske soldatene som bordet skipene kastet aktivistenes mobiltelefoner i sjøen for å blokkere all kommunikasjon med omverdenen.

Norske myndigheter har protestert på behandlingen av de norske borgerne.

Les også: UD får ikke vite noe før i morgen
Les også: NATO krev fangar og skip fri

SISTE NYTT

Siste nytt