– De har det bra etter forholdene

De tre fengslede norske aktivistene har fått rene klær, mat og drikke, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold.

Video Fangene fra ankommer Beersheba-fengselet

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Her ankommer pågrepne aktivister fengslet i ørkenen i en minibuss med tildekkede vinduer (Video: AP).

NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold er ved Beersheba-fengselet midt i Negev-ørkenen i Israel, der tre nordmenn sitter fengslet etter å ha vært med på hjelpekonvoien på vei til Gaza.

– De har det bra etter forholdene, og de har ikke hørt noe nytt fordi de ikke har fått noe kontakt med verken venner eller familie siden disse båtene ble angrepet, sier Wold.

– De sitter spredt på forskjellige rom. Noen sitter sammen med tyrkiske aktivister. De har fått rene klær, mat og drikke, legger hun til.

Wold har fått informasjonen fra ministerråd Vebjørn Dysvik ved den norske ambassaden i Tel Aviv. Han har i dag snakket med de fengslede norske statsborgerne inne i fengselet.

De tre er Randi Kjøs fra Fellesorganisasjonen i Hedmark, Espen Goffeng fra Palestinakomiteen i Norge og Nidal Hejazi fra organisasjonen Free Gaza Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

De tre norske aktivistene

Bildet viser de tre fengslede norske aktivistene før de seilte fra Kypros med Gaza som mål. Fra venstre: De tre er Nidal Hejazi (fra Free Gaza Norge), Randi Kjøs (fra Fellesorganisasjonen i Hedmark) og Espen Goffeng (medlem av Palestinakomiteen).

Det var i går morges at israelske soldater bordet ken konvoi på vei med nødhjelp til Gaza. 480 personer ble anholdt av soldatene, meldte israelsk radio tidligere på tirsdag. Nesten 50 personer var allerede sendt ut av landet.

Les også: – Ut i ørkenen i malte busser

Mankell på vei hjem

– Etter at aktivistene kom i land fikk de valget mellom å undertegne et papir og bli deportert fra Israel med første fly hjem - betalt av den israelske staten - eller å la seg arrestere, fortalte Wold på telefon fra Beersheba-fengselet tidligere i dag.

Sidsel Wold, NRKs korrespondent i Midtøsten

Sidsel Wold, NRKs korrespondent i Midtøsten

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– For de som til slutt velger å la seg arrestere, ender turen opp i fengselet her ute i ørkenen.

Den kjente svenske forfatteren Henning Mankell var blant de pågrepne, men er nå på vei hjem til Sverige.

– Vi er urolige for våre venner som er igjen i fengselet, sa Mankell i dag til den svenske avisen Expressen.

Mankell og Mehmet Kaplan, politiker for Miljøpartiet, var de to første svenskene som fikk plass på et fly hjem etter at hjelpekonvoien ble stanset.

Les også: Mankell: –Uroleg for fengsla vener
Les også: Mankell er i «forvaring»

NATO krever løslatelse

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ber Israel slippe fri alle fanger og skip.

– Som et hastetiltak ber jeg om at alle fanger og skip som Israel holder, blir sluppet fri straks, sier Fogh Rasmussen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han ber også om at FN og EU gjennomfører en rask, uavhengig, troverdig og åpen etterforskning av hendelsen.

Les også: NATO krev fangar og skip fri
Les også:
– Det var et imponerende angrep

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt