Siste sjanse for de som er for syke og gamle til å evakueres

HOMS (NRK): Inne i gamlebyen i Homs forsøker FN og hjelpearbeiderne desperat å få evakuert de som er for gamle og syke til å komme seg til evakueringsplassen.

Nødhjelp i Homs i Syria

I dag er siste dag av våpenhvilen, og siste sjanse for FN å hente ut de mange som fortsatt er fanget i den beleirende gamlebyen i Homs.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Inne i et kloster i gamlebyen har mange kristne forskanset seg uten mulighet å komme seg til evakueringsplassen.

Tunneler

De er for gamle og syke til å gå så langt og er ikke i stand til å krabbe gjennom de mange tunnelene som er laget for å få folk sikkert rundt i området.

For i gatene er det for farlig å bevege seg.

Mange av dem som har kommet seg ut av den beleirede byen kan fortelle om en ganske håpløs situasjon for sivilbefolkningen som daglig risikerte å bli skutt i ryggen av opprørene eller soldater fra Assad-regimet hvis de beveget seg utendørs.

Fortsatt er situasjonen i området ustabil og til tross for at våpenhvilen ble forlenget med tre dager på mandag, så ble ingen evakuert fra gamlebyen i går.

– De gjør et nytt forsøk på av få dem ut i dag, sier Fader Frans til NRK.

Han er på den myndighetskontrollerte siden i Homs og har daglig kontakt med sine venner som fortsatt er fanget inne i klosteret i gamlebyen.

– Bilene som frakter inn nødhjelp til gamlebyen vil ta med seg sivile inkludert 20 kristne som har forskanset seg i Bustan al-Diwan nabolaget tilbake, forteller guvernør Talal al-Barazi.

Det gjøres et siste forsøk på å få inn nødhjelp

Video: FN i Homs skal forsøke å få ut sivile

Håpefulle

I dag er det siste dag av våpenhvilen og FN gjør et nytt forsøk å få inn nødhjelp til tross for at de flere ganger har blitt beskutt.

– Vi er håpefulle og frykter ikke situasjonen, men vi håper våpenhvilen holder, sier FNs nødhjelpskoordinator Yacoub el Hillo til NRK i Homs.

Det er bare FN som kjører inn med pansrede biler i dag, mens syrisk Røde Halvmåne ikke blir med inn denne gangen.

Nå håper de at nødhjelpsforsyningene går etter planen slik at de kan sende inn bussene som skal evakuere ut de mange som fortsatt er inne i gamlebyen.

Unge menn evakuert

Flere flyktninger som har kommet seg i trygghet forteller om hjerteskjærende scener fra gamlebyen der de forteller om matmangel og konstant frykt for livet.

– Vi hadde ikke noe brød, ikke noe å spise, vi hadde ikke noen ting. Noen hadde mat, ikke alle. Noen ledere og noen kjeltringer, de hadde mat og drikke. De brydde seg ikke om oss, sier Ahmed Aboud til NRK i Homs.

Et av problemene er at blant de evakuerte var det over 300 menn mellom 15 og 55. Noe som fra myndighetenes side har blitt sett på som et brudd på avtalen som tok utgangspunkt i at bare barn, kvinner og eldre skulle bli evakuert.

De 336 mennene ble holdt fanget og avhørt uten at noen tredjepart er til stede. Nå skal flere av dem ha blitt sluppet fri, ifølge FN.

Totalt er det siden fredag kommet ut 1151 personer fra den beleirede gamlebyen. Blant dem er om lag 500 barn, ifølge Unicef.

SISTE NYTT

Siste nytt