Natt til i dag dukket en rekke væpnede menn opp i landsbyen Warabe, sørøst i Nigeria. Ifølge et øyenvitne skal de ha skutt rundt seg, før de tok med seg åtte jenter i alderen 12-15 år og forlot stedet.
– Det var mange av dem, og alle hadde våpen. De kom i to militærfargede kjøretøy, og begynte å skyte i landsbyen, sier Lazarus Musa, en av landsbyboerne.
En kilde i politiet sier at de væpnede mennene også stjal mat og buskap, og lastet det opp på lastebilene sammen med jentene.
Tror Boku Haram står bak
Lokalt politi mistenker at kidnapperene tilhører den ekstreme islamistgruppen Boko Haram, som for over tre uker siden kidnappet flere enn 200 skolejenter.
276 skolejenter ble kidnappet fra en skole i Chibok i delstaten Borno den 14. april i år. Flere av dem klarte å rømme, men fortsatt holdes 223 jenter fanget.
I et videoopptak i går sier, omtaler jentene som slaver og sier at han vil selge dem på et marked.
- Les også: Jentenes mødre snakker ut
FN er bekymret
Over hele verden reagerer folk på bortføringen med avsky, og FN sier at de er svært bekymret for jentene som holdes fanget.
– Vi er dypt bekymret over de forferdelige påstandene fra det som trolig var lederen for Boko Haram i Nigeria, der han sier han vil selge de bortførte skolejentene på et marked og «gifte dem bort», og der han omtaler dem som slaver, sier Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskeretter, Navi Pillay.
Flere, blant annet pårørende, har kritisert myndighetene og militæret i Nigeria, og sier at de ikke har gjort nok for å få jentene frigitt. Søndag lovte imidlertid presidenten i Nigeria, Goodluck Jonathan, at de skal gjøre sitt beste for å få jentene frigitt.
- Les også: Boko Haram innrømmer å bortføringen
- Les også: Krever innsats for å få jentene fri
Analytikere frykter at det å få jentene frigitt vil bli en krevende prosess, ettersom Boku Harams medlemmer er godt trent, tungt bevæpnet og opererer i store områder som er utenfor nigerianske sikkerhetsstyrkers kontroll. Motivet bak kidnappingen er heller ikke kjent.
Gabriella Ingerstad, sikkerhetspolitisk analytiker ved det svenske forsvarets forsvarsinstitutt (FOI) tror Boko Haram mottar økonomisk støtte fra den politiske eliten i Nigeria.
– Får støtte fra eliten
– Det finnes indikasjoner på at mange innen den nigerianske politiske eliten støtter Boko Haram økonomisk. Det er en veldig kompleks situasjon, sier hun til nyhetsbyrået TT.
Ingerstad tror at det er ideologiske grunner bak bortføringen.
– Jeg tror ikke de er bortført for å finansiere virksomheten til Boko Haram og at de dermed kan kjøpes fri. Det virker tvert imot å være mer ideologisk begrunnet, og det kan dreie seg om en provokasjon mot Vesten, sier hun til TT.
Både USA og Storbritannia har tilbudt seg å hjelpe til med å finne jentene. Jen Psaki, talsperson for det amerikanske utenriksdepartement, opplyste i dag at USA sender militærpersonell og tjenestemenn med kompetanse innenfor etterforskning og gisselforhandlinger. Gruppen skal bistå myndighetene i Nigeria med letearbeidet.