Normal

Indonesisk politi: – Angriperne kopierte terrorangrep i Paris

Minst sju personer, deriblant fire angripere, skal være drept i flere koordinerte angrep i Indonesias hovedstad Jakarta. Indonesias president kaller angrepene for terrorhandlinger.

Døde mennesker på gata etter eksplosjoner i Indonesia

DRAMA: Døde mennesker på bakken mens politiaksjonen i Jakarta pågikk. Bildet har blitt pikselert av NRK.

Foto: BEAWIHARTA / Reuters

De første meldingene om en eksplosjon kom ved femtiden torsdag morgen, norsk tid. Totalt skal det ha vært snakk om minst seks eksplosjoner. Disse ble etterfulgt av flere skuddvekslinger i området, blant annet inne i en bygning i sentrum.

Like etter klokken halv ti, norsk tid, opplyser politiet i Indonesia at situasjonen er under kontroll, og at alle gjerningsmennene er drept eller pågrepet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Antallet drepte etter angrepet er foreløpig sprikende. AFP og Reuters melder at sju personer er drept. Budi Gunawan, assisterende sjef for politiet i Indonesia, sier at 10 mennesker er drept, ifølge CNN. Av disse skal fire eller fem være angripere.

Lokale indonesiske medier rapporterer imidlertid at så mange som 17 personer kan ha blitt drept.

Det er foreløpig uklart hvor mange som er skadd. To av de døde angriperne skal ha blitt drept i eksplosjoner, men det er foreløpig uklart om eksplosjonene ble forårsaket av granater eller bombebelter.

Amatørvideo av politi og terrorangrep i Jakarta

Denne amatørvideoen viser en skuddveksling mellom politiet og terroristene i Jakarta. Skuddvekslingen avbrytes av det som etter alt å dømme er en bombe som går av.

– Imiterte terrorangrep i Paris

Totalt skal mellom 10 og 14 gjerningsmenn ha vært involvert i angrepet, som fremstår som målrettet og nøye planlagt. Ifølge Reuters er fire antatte gjerningsmenn pågrepet.

Ifølge Al Jazeera skal flere av gjerningsmennene ha klart å rømme på motorsykler, men disse skal nå være under kontroll.

Anton Charliyan, talsmann for Indonesias nasjonale politistyrke, sier til nyhetsbyrået Ap at angriperne kopierte de siste terrorangrepene i Paris, og at angriperne skal ha vært tilknyttet en indonesisk med bånd til Den Islamske staten.

Rundt 130 mennesker ble drept i den franske hovedstaden i november i fjor.

– Ut ifra det vi har sett i dag, ser det ut som gruppen følger samme mønster som ble brukt under Paris-angrepene, sier Charliyan.

Indonesiske myndigheter har de siste ukene advart mot islamistiske opprørere, og har høynet beredskapen. Den indonesiske Mujahadeen-bevegelsen har lovet støtte til IS.

– Vi har nylig mottatt en trussel fra IS om at Indonesia vil havne i deres søkelys, sier Charliyan, ifølge BBC News.

Overfor en lokal radiostasjon har Charliyan beskrevet trusselen som «kryptisk».

– Ifølge advarselen skulle det holdes en konsert i Indonesia, og det ville bli internasjonale nyheter, sier Charliyan, uten oppgi opplysninger om når den angivelige advarselen ble gitt.

Eksplosjon ved Starbucks-kafé

Ifølge Reuters fant én av eksplosjonene sted like utenfor kjøpesenteret Sarinah mall i Jakarta sentrum. En annen eksplosjon skal ha skjedd ved en Starbucks-kafé i høyblokka Skyline. Ifølge Ap skal en kunde være skadd, alle ansatte er i sikkerhet.

Indonesias president Joko Widodo slo tidlig fast at eksplosjonene ikke var forårsaket av ulykker.

– Bombeangrepene i Jakarta er terrorhandlinger, sa Widodo torsdag morgen.

Bombeeksplosjon i Jakarta

KAFÉ: En av eksplosjonene skal ha gått av ved en Starbucks-kafé i sentrum av Jakarta.

Ber nordmenn holde seg inne

Flere Ifølge CNN er trolig en lokal politistasjon ett av målene for angrepene. Eksplosjonene rammet også et knutepunkt i byen, nær presidentpalasset og FNs kontorer, melder BBC News.

– Dette var en bombe, sier Anton Charliyan, talsmann for det nasjonale politiet, til AFP. Han anbefaler folk om å holde seg unna området av frykt for flere bomber.

Også den norske ambassaden i Indonesia oppfordrer nordmenn til å holde seg hjemme, eller på kontor. Det anbefales at man ikke oppsøker kjøpesentre eller andre offentlige steder.

– Alle norske borgere i Indonesia, uansett om du skulle være i Jakarta eller noe annet sted i landet, bes kontakte sine pårørende, skriver ambassaden på sine hjemmesider.

UD har så langt ikke fått melding om at nordmenn er berørt av angrepene, sier pressevakt Astrid Sehl til NTB.

Peter Svaar rapporterer om terrorangrep

NRKs Asia-korrespondent rapporterer om terrorangrepet i Indonesia.

– Tre døde på veien

– Jeg ser tre døde mennesker på veien. Det har vært en pause i skytingen, men noen er på taket av bygningen, og politiet retter sine våpen mot ham, rapporterer en Reuters-fotograf.

Politiet advarer folk mot å oppholde seg utendørs i tilfelle ytterligere eksplosjoner.

En amatørvideo som skal vise en av eksplosjonene er lagt ut i sosiale medier:

INDONESIA-BLAST/ Police officers react near the site of a blast in Jakarta

SKUDDVEKSLINGER: Store politistyrker jakter på dem som sto bak angrepet i Jakarta. Politiet mistenker at en selvmordsbomber utløste minst én av eksplosjonene.

Foto: DARREN WHITESIDE / Reuters

Hørte seks eksplosjoner

En FN-tjenestemann, Jeremy Douglas, var 150 meter unna en av eksplosjonene.

– Da vi løp innendørs hørte vi en tredje eksplosjon. Da vi kom opp til vårt kontor i tiende etasje hørte vi en fjerde, en femte og en sjette eksplosjon, forteller han til BBC News.

– Eksplosjonene kan ha blitt utløst av granater snarere enn bomber, ifølge ABCs Asia-korrespondent Samantha Hawley, skriver The Guardian.

Indonesias president Joko Widodo har beordret sikkerhetsstyrkene til å jakte på gjerningsmennene og nettverket de angivelig skal være en del av.

– Vi uttrykker kondolanse til dem som ble ofre. Vi fordømmer angrepet, sier Widodo, ifølge Reuters.

INDONESIA-BLAST/ Police officers react near the site of a blast in Jakarta

SKUDDVEKSLINGER: Store politistyrker jakter på dem som sto bak angrepet i Jakarta. Politiet mistenker at en selvmordsbomber utløste minst én av eksplosjonene.

Foto: DARREN WHITESIDE / Reuters
Laster kart, vennligst vent...
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt