Hopp til innhold

WWF: – 60 prosent av jordas biologiske mangfold står i fare på grunn av kjøttspisingen vår

En fersk WWF-rapport konkluderer med at jordas biologiske mangfold står i fare på grunn av vårt kjøttbaserte kosthold.

Bonde Ryan Roberts Minooka Illinois

SOYAKONSUM: Bonde Ryan Roberts smaker på soyabønnene på gården hans i Minooka Illionois. En gjennomsnittseuropeer får i seg 61 kilo soyaprotein i året gjennom å spise kjøtt.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Verden konsumerer mer kjøttprotein enn den trenger. Det er ødeleggende for dyrelivet og jordas biologiske mangfold, slår miljøorganisasjonen WWF fast i rapporten «Appetite For Destruction».

– 60 prosent av jordas biologiske mangfold står i fare på grunn av maten vi spiser. Vi vet at mange er kjent med at en kjøttbasert diett påvirker miljøet og fører til klimagassutslipp, men få vet hvor stor innvirkning kraftfôret som dyra spiser har, sier programsjef for bærekraftig forbruk Duncan Williamson i WWF.

Advarer mot konsekvensene

Kraftfôr består hovedsakelig av korn, men inneholder også i økende grad proteintilsetning for at dyrene skal vokse raskere.

Storskalaproduksjon av for eksempel soya til kylling, svin og andre dyr skaper en enorm belastning på naturressurser som igjen går på bekostning av landområder og dyrearter, heter det i rapporten, lagt frem i dag under en klimakonferanse i London.

Den advarer mot konsekvensene av de store landområdene produksjonen av kraftfôr krever, særlig i sårbare områder om Amazonas, Kongo og i Himalaya.

Bulldoserne brøyter vei i regnskogen

Regnskogen trues av nye områder som stadig brukes til soyaproduksjon. Her kjører en bulldoser gjennom regnskogen i Kongo.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Får i oss 61 kilo i året

I dag produseres det så store mengder soyaprotein at en gjennomsnittlig europeer indirekte får i seg rundt 61 kilo i året, gjennom å spise kylling, svin, laks, ost, melk og egg.

Aller mest soyaprotein får man i seg ved å spise kyllingkjøtt, tett etterfulgt av svinekjøtt.

Dersom den globale etterspørselen etter soyaproteiner øker, slik man forventer, vil produksjonen øke med nesten 80 prosent innen 2050.

Soyaproduksjonen har hatt en enorm vekst de siste tiårene på grunn av den økte etterspørselen av soya til bruk i dyrefôr. Svært mye av veksten har skjedd på bekostning av regnskog og andre økosystemer.

Større og større andel av kraftfôret som bøndene gir sine husdyr, er laget av importerte råvarer, med soya fra Brasil som en av de store komponenten.

Kyllinger

Kylling er blant kjøttypene som inneholder mest soya, etterfulgt av svinekjøtt.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt