Hopp til innhold

Fergeforliset på Victoriasjøen: Maskinisten funnet i live

Maskinisten på fergen som forliste er funnet i live lørdag. Tallet på døde er steget til 207. Alle som er involvert i driften av fergen som kantret i Afrikas største innsjø, blir arrestert.

fergeulykke tanzania

En mann reddes opp av vannet etter at fergen MV Nyerere kantret. Han er en av de 40 som overlevde forliset. Mange er savnet.

Foto: Ali Sultan / AP

Det er kommisæren i byen Mwanza ved Victoriasjøen som melder at maskinisten ombord i fergen NV Nyerere, er funnet i live.

Han ble funnet i maskinrommet i fergen som har ligget opp-ned i sjøen siden forliset torsdag, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Fire marinedykkere fortsatte arbeidet tidlig lørdag lokal tid, etter at man hørte lyder fra vraket som tydet på at noen var i live der inne.

Dykkerne dro en mann ut av skipet, og han ble kjørt rett til sykehus, sier vitner til nyhetsbyrået Reuters. Tilstanden til den overlevende er ikke kjent.

207 døde funnet

Det hentes stadig flere druknede opp fra sjøen.

Lørdag ettermiddag var tallet på døde steget til 207 i følge en statlig radiokanal i Tanzania som intervjuet landets transportminister. Men det kan fortsatt være flere druknede som ennå ikke er funnet ettersom ingen vet nøyaktig hvor mange som var om bord i båten.

fergeulykke tanzania

Fergen var sertifisert for 101 passasjerer, men kan ha hatt dobbelt så mange om bord. Bildet viser den kantrede fergen MV Nyerere.

Foto: Stringer / AFP

På bakgrunn av hva øyenvitner og fiskere har fortalt, fryktes det at over 200 mennesker har druknet. Ferja var registrert for 101 passasjerer.

Arrestasjoner

Ferjene på Victoriasjøen er ofte overfylte. Årsaken til forliset er ennå ikke klarlagt, men det antas at ferja kantret da mange passasjerer gikk til en ene siden av båten mens den var i ferd med å legge til kai.

 Tanzania's President John Magufuli

Presidenten i Tanzania, John Magufuli, har erklært fire dagers landesorg etter fergekatastrofen i Victoriasjøen.

Foto: Xxstringerxx Xxxxx / Reuters

Tanzanias president John Magufuli sier i en TV-tale at han har gitt ordre om at alle som var involvert i driften av den gamle ferja, skal pågripes.

– Pågripelsene har allerede begynt, la han til.

Passasjerferja gikk i rute mellom øyene Ukara og Ukerewe da den kantret like utenfor øya Ukara torsdag.

Denne gangen skal det ha vært spesielt mange om bord ettersom det var markedsdag i byen Bugolora på Ukerewe.

Landesorg

Tanzanias president har erklært landesorg i fire dager.

Lokale myndigheter har opplyst at 40 mennesker overlevde forliset, hvorav flere er kritisk skadd.

fergeulykke Victoriasjøen

Redningsarbeidere leter etter overlevende i Victoriasjøen. Men håpet om å finne flere i live svinner.

Foto: Stringer / Reuters

Etter at politiet og dykkere fra marinen gjenopptok redningsoperasjonen fredag morgen, er det imidlertid ikke meldt om funn av flere overlevende.

Pårørende venter i spenning

Mange venter på nyheter om savnede familiemedlemmer.

– Jeg har ikke hørt noe fra faren og broren min som var på ferja. De hadde dratt til markedet i Bugolora for å kjøpe skoleuniform og annet utstyr til skolestart, fortalte Domina Maua til The Guardian.

Mistet sønnen

Davita Ngenda, en eldre kvinne fra Ukara, har fått beskjeden hun fryktet. Nå gråter hun over å ha mistet sin sønn, som er blant dem som er funnet omkommet.

– Han dro med konen sin, men hun er ikke funnet ennå. Min Gud, hva har jeg gjort for å fortjene dette?

Tidligere ulykker

Ferjeforlis på Victoriasjøen har også tidligere tatt mange liv.

I 1996 mistet over 800 mennesker livet da et kombinert ferje og lastebåt sank i den enorme innsjøen, som er omgitt av tre land: Tanzania, Kenya og Uganda.

En lærer, Sebastian John, sier at ulykkene er blitt en del av livet til dem som bor ved innsjøen.

– Helt fra jeg ble født, har folk mistet livet i denne innsjøen, men hva skal vi gjøre? Vi valgte ikke å bli født her, vi har ikke noe sted å dra, sier han.

Kritisk opposisjon

Opposisjonen i landet anklager regjeringen for ikke å ha tatt sikkerheten til ferjepassasjerene på alvor.

– Vi har ofte uttrykt bekymring for den dårlige tilstanden til denne ferja, men regjeringen har vendt det døve øret til. Vi har gjentatte ganger fordømt denne forsømmelsen, sier John Mnyika, generalsekretær i landets største opposisjonsparti Chadema.

Kondolanser

En rekke afrikanske ledere uttrykte fredag sjokk og sorg over at så mange liv har gått tapt.

Også pave Frans sendte et kondolansebrev der han uttrykte «dyptfølt solidaritet» med både de som har mistet sine kjære og de som frykter at de har gjort det.

SISTE NYTT

Siste nytt