Hopp til innhold

Kystvakten: Har sendt ubemannet ubåt ned i dypet

Klokken tikker for de fem som er inne i den savnede ubåten Titan. – Jeg har ikke sovet i natt, sier Jannicke Mikkelsen, venn av savnede Hamish Harding.

DIREKTE: Kystvakten holder pressekonferanse om den savnede turistubåten Titan.

Tirsdag klokken 19 norsk tid opplyser kystvakten at de ikke har noen nyheter om den savnede ubåten.

– Det er rundt 40–41 timer med luft igjen. Det er basert på den opprinnelige rapporten, sier kaptein Jamie Frederick i kystvakten.

– Hvis dere finner ubåten, er det da mulig å få den opp? spurte en av journalistene.

– Fokuset nå er å finne ubåten. Hvis den blir funnet, må ekspertene se på hva som er den beste løsningen, svarte Frederick.

Bistand fra Norge

Moderskipet mistet kontakten en time og 45 minutter ut i dykket på søndag. I dette området, nord i Atlanterhavet utenfor Newfoundland, pågår det nå et intenst arbeid.

Båter og fly ser om ubåten han ha kommet opp til overflaten noe sted. Sonarer i havoverflaten søker ned i havet ved å sende små lydsignaler og lytte.

En fjernstyrt, ubemannet ubåt er nå på vei ned til stedet der den siste kontakten med Titan var, og videre ned mot vraket av Titanic.

Men denne ubåten kan ikke dykket dypere enn 3000 meter, og Titanic ligger 3800 meter ned.

Denne ubåten er sendt ned fra skipet Deep Energy, som er bygget i Norge.

Det norske forsyningsskipet Skandi Vinland, som seiler under canadisk flagg, har blitt bedt om å bistå i leteaksjonen. Det bekrefter Austevoll-rederiet DOF til Bergens Tidende. Det var den britiske avisen Daily Mail som omtalte dette først.

En dypvannsubåt fra Frankrike er på vei, og er ventet på søkestedet onsdag kveld, melder Reuters. Den kan dykke ned til 6000 meter. Men da er nesten tiden ute.

Torsdag klokken 13 er tidspunktet man tror ubåten går tom for luft.

Det norske forsyningsskipet Skandi Vinland, skal delta i leteaksjonen for å lete etter den savnede ubåten.

Det norske forsyningsskipet Skandi Vinland, skal delta i leteaksjonen for å lete etter den savnede ubåten.

Foto: DOF

Venn av savnet klamrer seg til håpet

Jannicke Mikkelsen er en del av temaet til den britiske eventyreren Hamish Harding. Han er en av de fem om bord i ubåten.

– Hamish skrev til meg klokken 02 natt til søndag. sier hun. Det var bare noen timer før båten startet på det 3800 meter dype dykket til vraket av Titanic.

Mikkelsen arbeider til vanlig som NRK-fotograf på Svalbard. Nå hjelper hun familien til Harding med å håndtere media. Hun forteller om henvendelser fra hele verden.

Jannicke Mikkelsen og Hamish Harding har tidligere vært på ekspedisjoner sammen. Nå håndterer hun media fra hele verden for familien.

Jannicke Mikkelsen og Hamish Harding har tidligere vært på ekspedisjoner sammen. Nå håndterer hun media fra hele verden for familien.

Foto: Jannicke Mikkelsen

Kan ha satt seg fast

Selv om det har gått to døgn siden siste livstegn fra ubåten, har hun fortsatt håp om at de fem kan reddes i live.

– Det er ikke funnet vrakrester. Det tyder på at den ikke er ødelagt av det store trykket på 3800 meters dyp. Da er det håp om at de lever, sier Mikkelsen.

Hun sier at ubåten kan ha satt seg fast, enten i vrakrester fra Titanic eller i et fiskegarn. Flere skip og fly søker etter den savnede ubåten.

Skulle de bli funnet, vil redningsarbeidet uansett være vanskelig. Titanic ligger på rundt 3800 meters dyp. Ifølge CNN er 480 meter det dypeste noen er reddet fra.

Det skjedde i 1973 da Roger Chapman og Roger Mallinson ble hentet ut fra Pisces III etter 76 timer.

Jannicke Mikkelsen og Hamish Harding har sammen verdensrekorden for den raskeste jordomflyging, kalt "One More Orbit"

Jannicke Mikkelsen og Hamish Harding har sammen verdensrekorden for den raskeste jordomflyging, kalt «One More Orbit»

Foto: Jannicke Mikkelsen

Mørkt og kaldt

Ubåten skal ha hatt luft for 96 timer om bord da den dykket søndag. Nå er halvparten av tiden gått.

Mikkelsen sier at hun ikke tror de fem om bord hadde med seg særlige forsyninger av mat og vann. Planen var bare at dykket skulle vare i rundt åtte timer.

– Hvis strømmen er borte inne i ubåten kan det være mørkt og kaldt der. Temperaturen på vannet utenfor er under frysepunktet og det kan bli like kaldt inne, sier Mikkelsen.

Hun har likevel håp om at de skal være mulig å få dem opp i livet. Ikke minst ut fra sitt kjennskap til Harding.

– Han er erfaren med ekspedisjoner og vet hvordan han skal håndtere dem, sier hun.

Erfaren fransk dykker

Paul-Henry (PH) Nargeolet

Paul-Henry (PH) Nargeolet

Foto: E/M Group

Tirsdag er det blitt klart hvem som er om bord i den lille ubåten, skriver CNN.

Den skal være ledet av dykkeren Paul-Henry (PH) Nargeolet. Det skrev en av de andre om bord, Hamish Harding, på sin Facebook-side i forrige uke.

Nargeolet beskrives som den ledende eksperten på vraket av Titanic. Han har bakgrunn fra den franske marinen og ledet den første ekspedisjonen til Titanic i 1987.

77 år gamle Nargeolet skal ha dykket ned til vraket 35 ganger og hentet opp 5000 gjenstander.

Tre betalende

Blant de fem om bord er det tre betalende passasjerer.

En av dem skal være den britiske forretningsmannen og eventyreren Hamish Harding.

I tillegg kommer den pakistanske forretningsmannen Shahzada Dawood og sønnen Sulaiman. Det er familien til de to som opplyser at de er om bord.

Sky News skriver at den femte personen er Stockton Rush. Han er en av grunnleggerne av selskapet OceanGate Expeditions som eier ubåten.

Ingen stoler eller seter

Hamish Harding la ut bilde av undervannsbåten Titan på Facebook sist lørdag.

Hamish Harding la ut bilde av undervannsbåten Titan på Facebook sist lørdag.

Foto: Hamish Harding

I fjor viste grunnleggeren av turoperatøren OceanGate Expeditions et CBS-team innsiden av en undervannsbåt som ble brukt til å besøke Titanics vrak. CBS-videoen viser et lite rom, omtrent like stort som en minibuss.

Det er ingen stoler eller seter, og passasjerene sitter med bena i kors på gulvet og har tatt av seg skoene før de går inn.

Til å være en så avansert undervannsfarkost er interiøret stort sett nakent og enkelt, med bare én knapp og en skjerm på veggen. Resten av fartøyets funksjoner styres via en håndholdt kontroller som ligner på en spillkonsoll med fargerike knapper.

Skrur opp musikken når de går på do

Titan

Ubåten Titan kan dykke ned til 4000 meters dyp.

Foto: AP

Det er bare ett lite toalett i fronten av fartøyet, som «også fungerer som det beste setet i huset», ifølge en nettside fra OceanGate som ikke lenger er tilgjengelig.

Der stod det også at når toalettet brukes, setter de opp et forheng som skjermer for innsyn «og skrur opp musikken».

Arrangørene skriver at de anbefaler at passasjerene begrenser kostholdet før og under dykket «for å redusere sannsynligheten for at du må bruke toalettet».

SISTE NYTT

Siste nytt