Hopp til innhold

FBI: – Forvirring rundt drapsmannens motiver

FBI sier at drapsmannen bak nattklubb-angrepet i Orlando utvilsomt var radikalisert, men de er fortsatt forvirret rundt hvilke terrorgrupper han støttet. Under angrepet uttrykte han støtte til IS, men også grupper som er i konflikt med IS.

Massemorderen som henrettet mennesker på en bar i Orlando har sagt at han var inspirert av motstridende terrorister.

Massemorderen som henrettet mennesker på en bar i Orlando sa til politiet at han var inspirert av motstridende terrorister.

Under en pressekonferanse mandag opplyste FBI-direktør James Comey at drapsmannen Omar Mateen ringte nødtelefonen tre ganger fra utestedet hvor han drepte 50 mennesker natt til søndag.

Han ringte og la på, ringte så igjen og snakket kort med operatøren og la på. Deretter ringte operatøren ham opp igjen og de hadde en ny kort samtale.

– Under disse samtalene hevdet han at han gjorde dette for lederen av IS, som han navnga og erklærte sin lojalitet til, sa Comey.

– Men han uttrykte og solidaritet med personene bak Boston maraton-bombingen og med en Florida-mann som døde under et selvmordsangrep han sto bak i Syria for Nusrafronten.

– Ikke del av større nettverk

Nusrafronten er en islamistisk gruppe som er i konflikt med IS, og hverken mannen som utførte selvmordsangrepet for dem eller Tsarnaev-brødrene som sto bak bombingen under Boston maraton, har tilknytning til IS.

– Vi ser ingen tegn på at angrepet ble planlagt utenfor USA, og vi ser ingen tegn på at drapsmannen var en del av et større nettverk, sa Comey.

Dette fører ifølge FBI-direktøren til forvirring rundt motivet til angrepsmannen, og hvor stor rolle hat mot homofile har hatt å si for dette angrepet.

– Det er tidlig. Vi jobber hardt med å forstå drapsmannen – hans motiv og inspirasjonskilder. Men vi er trygge på at denne mannen var radikalisert og i stor del gjennom internett, sa Comey.

FBI-direktør James Comey prøver å unngå å bruke massemorderens navn

FBI-direktør James Comey prøver å unngå å bruke massemorderens navn.

Hevdet å være medlem av Hizbollah

FBI ble først klare over Mateen i mai 2013 da han jobbet som sikkerhetsvakt i et lokalt tinghus, og kom med oppsiktsvekkende uttalelser til sine medarbeidere.

– Først hevdet han å ha familieforbindelser til Al Qaida, og han hevdet også å være medlem av Hizbollah. Hizbollah er en sjiamuslimsk gruppe og en bitter fiende av IS, sa Comey.

– Han sa også at han håpet myndighetene utførte razzia mot leiligheten hans og angrep hans kone og barn slik at han kunne bli martyr.

Da dette meldt inn åpnet FBI en etterforskning. I løpet av de neste ti månedene forsøkte byrået å fastslå om Mateen muligens var en terrorist.

Henla etterforskning

De gjennomførte til slutt to avhør av ham hvor han innrømmet å ha kommet med uttalelsene til sine medarbeidere, men hevdet at han sa dem i sinne fordi han mente at hans kolleger diskriminerte ham og ertet ham fordi han var muslim.

FBI avsluttet deretter etterforskningen mot Mateen. To måneder senere dukket navnet hans opp igjen under etterforskningen av Florida-mannen som hadde sprengt seg selv i luften for Nusrafronten i Syria. De to hadde hatt noe kontakt fordi det gikk til samme moske i Florida.

– Men vår etterforskning fant ikke noen bånd av betydning mellom dem to, sa Comey.

SISTE NYTT

Siste nytt