FBI avhørte Omar Mateen for terror i 2014

FBI bekrefter at gjerningsmannen Omar Mateen ringte til 911 før masseskytingen og sverget troskap til IS. Han var allerede en mistenkt av politiet.

Omar Mateen

BLE AVHØRT: Politiet kjente til Omar Mateen (29) før de forferdelige angrepene i Orlando søndag der 50 mennesker mistet livet. Både i 2013 og 2014 ble han avhørt av FBI, mistenkt for å ha en tilknytning til en kjent terrorist og selvmordsbomber.

Foto: CBS

På en pressekonferanse søndag kveld bekrefter FBI at gjerningsmannen Omar Mateen var en kjenning av politiet.

Mateen var til avhør hos politiet to ganger i 2013, og en gang i 2014.

Politiet mistenkte at han hadde en mulig kobling til den amerikanske selvmordsbomberen Moner Abu Alha, som sprengte seg i lufta i Syria i 2014.

Alha kom også fra Florida, men FBI sier de ikke fant noe «betydelig forhold» mellom de to.

Saken var ikke lenger under etterforskning da 29-åringen skjøt løs på nattklubben Pulse i Orlando natt til søndag.

Fant ikke bevis for terrorplaner

– På tidspunktet han var til avhør hadde vi ikke tilstrekkelige bevis på at han hadde terrorplaner, sa Ron Hopper i FBI på pressekonferansen.

Han ble ikke oppført på USAs liste over mulige terrorister.

FBI samarbeider nå med lokalt og regionalt politi. Tidligere i dag ransaket politiet gjerningsmannens hjem i Fort Pierce, en by to timer fra Orlando. Datamaskin, telefon og andre eiendeler ble beslaglagt.

Det har også blitt gjort intervjuer med Mateens familie. Hans far sa tidligere i dag til NBC News at masseskytingen ikke handlet om religiøse motiver, men at skuddene ble utløst som følge av at hans sønn ble sint av å se to menn kysse i Miami for noen måneder siden.

Laster Twitter-innhold

Sverget troskap til IS

FBI kunne også bekrefte at gjerningsmannen kontaktet politiet i forkant av masseskytingen i Orlando.

– Vi har gått gjennom telefonloggen av alle samtaler, og kan bekrefte at gjerningsmannen ringte inn til 911, sa Ron Hopper i FBI.

Mateer skal ha sagt at han sverget troskap til Islamsk Stat.

I telefonsamtalen nevnte han også terrorangrepet i Boston i 2013. De to brødrene som sto bak dette angrepet, var motivert av ekstrem islam og USAs rolle i krigene i Irak og Afghanistan.

Laster Twitter-innhold

Kjøpte våpen denne uka

På pressekonferansen i Orlando søndag kveld spurte flere journalister om hvorfor politiet ikke hadde fratatt Omar Mateen tilatelsen til å kjøpe våpen hvis han allerede var mistenkt for terrortilknytning.

– Selv om han var en mistenkt av politiet, kunne vi ikke arrestere ham uten bevis, sa Ron Hopper i FBI.

Omar Mateen hadde hatt våpenlisens siden 2011. Lisensen var gyldig til 2017, ifølge AP.

Politiet har i dag gjennomgått Mateens kredittkortbevegelser og sett gjennom kvitteringer.

En ansatt i politiet sier at våpnene Mateen benyttet på nattklubben var kjøpt denne uka. Han skal ha kjøpt både rifler, pistoler og annen amunnisjon bare for noen dager siden.

SISTE NYTT

Siste nytt