– Ble så lykkelig da hun endelig ringte meg

Tidlig søndag morgen, på selveste farsdagen, fikk Nils H. Uppstad endelig telefonen han hadde ventet desperat på. Hans kjæreste og ett år gamle datter er i live etter at tyfonen Haiyan herjet på Filippinene.

Trygge etter tyfonen

Jo Evelyn Olidan Uppstad (27) og dattera Kate Marie hadde barrikert seg i huset sitt og kom fra uværet uten fysiske skader.

Foto: Privat

Nils H. Uppstad har febrilsk forsøkt å komme i kontakt med sin kjæreste og deres ett år gamle datter på Filippinene, etter at tyfonen Haiyan slo til mot øynasjonen i Stillehavet natt til lørdag.

Ventetiden var grusom for Uppstad som satt hjelpeløst i Kristiansand. Men tidlig søndag morgen fikk han endelig kontakt med familien. Litt før halv ti ringte Jo Evelyn Olidan Uppstad (27) fra Filippinene og fortalte at hun og dattera Kate Marie var i sikkerhet.

– Jeg er kjempelettet for å høre fra dem. Jeg ble så lykkelig da hun endelig ringte meg tilbake, sier Uppstad til NRK.no.

Kjærestens mobil hadde gått tom for batteri og var derfor utilgjengelig. Telefonforbindelsen til området ble også brutt da tyfonen slo til.

Familien hadde forskanset seg i huset sitt og kom fra uværet uten fysiske skader.

– De har ikke strøm og taket på huset har blåst vekk. Men de har mat og de har det bra. Dette er folk som har peiling på hvordan de skal overleve, sier en glad Uppstad til NRK.no.

Døde mennesker i gatene

Familien Uppstad bor i en liten by som ligger to timer unna Tacloban, kystbyen som har blitt hardest rammet av tyfonen Haiyan.

De lokale myndighetene i Tacloban, en by med 220.000 innbyggere, bekrefter også at ødeleggelsene er store og ofrene mange.

Døde menneskekropper ligger i gatene, inne i hus og under vrakrester. Mange har omkommet ved at de har blitt tatt av store vannmasser, fulle av drivved og ødelagte gjenstander.

Øyenvitner fra Tacloban forteller om bølger på opptil fem meter høyde og oversiktsbilder viser at i enkelte områder er alle boliger og hus fullstendig utradert.

Tyfonen skal ha smadret 70–80 prosent av alt den passerte på sin vei.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Thousands of homes lie destroyed near Tacloban rasert

Deler av byen Tacloban ligger i ruiner. UD sier det er vanskelig å komme å kontakt med nordmenn på Filippinene fordi deler av telenettet er nede.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

1,7 millioner barn utsatt

FNs barneorganisasjon UNICEF sier at anslagsvis 1,7 millioner barn bor i de hardest rammede områdene.

– 36 provinser er ifølge myndighetene berørt av tyfonen, og vi vet at et betydelig antall barn har blitt hardt rammet, sier UNICEFs sjef i Filippinene, Tomoo Hozumi.

– Vår første prioritet nå er livreddende tiltak, å få medisiner, mat og vann ut til barna og deres familier, fortsetter han.

Forsøker å få oversikt over nordmenn

Utenriksdepartementet forsøker å få oversikt over nordmenn som kan være rammet av tyfonen, men det er et vanskelig arbeid.

Situasjonen på Filippinene er fortsatt svært uoversiktlig. Hvor mange nordmenn som befinner seg i det tyfonrammede området, er ikke kjent.

– Vi jobber med å skaffe en oversikt gjennom våre kanaler og nettverk. Det er utfordrende med store deler av tele- og strømnettet som er nede, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD til NRK søndag.

Rundt 300 har registrert seg hos Utenriksdepartementet og de norske ambassadene i området.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt