Hopp til innhold

12.000 fryktes døde på Filippinene

12.000 mennesker fryktes døde etter tyfonen Haiyans herjing på Filippinene. Byen Tacloban er verst rammet, og det rapporteres om døde mennesker i gatene og under vrakrester.

Nye bilder fra byen Tacloban på Filippinene viser store ødeleggelser etter tyfonen Haiyans herjinger

Nye bilder fra byen Tacloban på Filippinene viser store ødeleggelser etter tyfonen Haiyans herjinger.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

– Vi hadde et møte med guvernøren og andre tjenestemenn i går kveld. Guvernøren opplyste at 10.000 mennesker ifølge deres anslag har omkommet, sier politiinspektør Elmer Soria.

– Ødeleggelsene er så store, legger han til.

Bare i Leyte-provinsen anslår lokale myndighetene at Haiyan tok 10.000 menneskeliv. Mellom 70 og 80 prosent av områdene som ble rammet, ble smadret da tyfonen passerte, opplyser Soria.

I går kom det meldinger om at 1200 trolig hadde mistet livet, men i natt kom den dramatiske nyheten om at tallet trolig har økt til 12.000.

– Det er døde over alt

Myndighetene i Manila har ikke bekreftet dødstallene, men innenriksminister Manuel Roxas la ikke skjul på sine følelser etter å ha fløyet over Tacloban-området lørdag.

– Fra helikopteret ser man omfanget av ødeleggelsene. Ikke ett eneste hus er helt fra kysten og 1 kilometer inn over land. Det er som en tsunami, sa Roxas.

– Jeg kan ikke beskrive hva jeg så. Det er forferdelig, la innenriksministeren til.

De lokale myndighetene i Tacloban, en by med 220.000 innbyggere, bekrefter også at ødeleggelsene er store og ofrene mange.

– De døde ligger i gatene, inne i husene sine og under vrakrester. Det er døde over alt, sier en talsmann for myndighetene i byen, Tecson John Lim.

Det filippinske forsvaret har sendt 15.000 soldater til området for å bistå i arbeidet med å finne og hente ut omkomne og skadde, og dele ut nødhjelp til de mange som har mistet alt.

(Artikkelen fortsetter)

12.000 mennesker fryktes døde etter tyfonen Haiyans herjing på Filippinene. Verst rammet er Leyte-provinsen, sentralt på Filippinene.

SE VIDEO: Store ødeleggelser i Leyte-provinsen på Filippinene.

Nordmann: Vi trenger hjelp

Bare i provinshovedstaden Tacloban er det funnet om lag 1.000 omkomne, opplyste filippinsk Røde Kors lørdag.

Norske Erlend Johannesen, som driver et barnehjem i byen, bekreftet de dramatiske meldingene lørdag.

– Vi trenger hjelp. Døde folk overalt, utrygge gater hvor folk slåss med hverandre over boksemat og vann. Vi har mistet alt, absolutt alt, men vi lever, var meldingen Johannesen la ut på sin Facebook-side lørdag kveld.

I naboprovinsen Samar er det meldt 300 omkomne og nærmere 2.000 savnet bare i den lille landsbyen Basey, opplyser en talsmann for myndighetene på øya.

Haiyan traff land på østkysten av Filippinene natt til fredag, med vindkast på over 75 sekundmeter og 5-6 meter høye bølger.

NRK har vært i kontakt med flere nordmenn på Filippinene, blant andre Finn Tore Wattenberg som driver et barnehjem på øya Mactan.

Han forteller at det er farlig å være ute og at han har søkt tilflukt i leiligheten sin.

Tacloban på ilippinene etter tyfonen Haiyan

Filippinere går forbi husrester i byen Tacloban på Filippinene.

Foto: TED ALJIBE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt