NRK Meny
Normal

Får endelig lønn

Rundt 140.000 palestinere i offentlig sektor får sine første lønninger på 17 måneder, men de Hamas ansatte i fjor, får ingenting.

Lønn til palestinere

Endelig skal de få lønn, sikkerhetsstyrkene til Abbas, men verken Israel eller Abbas har oppgitt forsøket på å isolere Hamas.

Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP

Det er palestinernes kriseregjering som har besluttet å utbetale frigitte penger fra Israel.

Utbetalingene vil gå til dem som arbeider for den palestinske selvstyremyndigheten, inkludert flere titusen som bor på Gazastripen, men de vil ikke gå til de rundt 23.000 som ble ansatt av Hamas etter at Hamas tok makten tidlig i fjor.

Salam Fayyad, statsminister i den Abbas-lojale regjeringen på Vestbredden, har lovet lønninger til alle palestinske regjeringsansatte som går tilbake til arbeidet og adlyder instruksene fra kriseregjeringen.

Medlemmer av den Fatah-lojale sikkerhetsstyrken på Gazastripen har fått ordre om at de må holde seg hjemme om de ønsker å motta lønn. De må ikke gå i tjeneste for Hamas.

- Bare små overføringer

Etter en 17 måneder lang boikott besluttet Israel søndag å overføre tilbakeholdte palestinske penger. Israel har holdt tilbake flere hundre milioner dollar av palestinske skattepenger siden islamistiske Hamas vant det palestinske, demokratiske valget i mars fjor.

I første omgang ble 120 millioner dollar overført mandag. Det er ifølge den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat mindre enn 20 prosent av den summen som Israel har holdt tilbake.

Støtte Abbas

Men satsminister Ehud Olmert har lovet å overføre flere beløp i løpet av de nærmeste dagene, og Israels pengeoverføring er det første konkrete beviset på at Israel ønsker å gi den moderate Fatah-presidenten Mahmoud Abbas sin støtte etter at Hamas tok den militære kontrollen over Gazastripen i midten av juni.

Maktovertakelsen førte til at Abbas oppløste den skrøpelige samlingsregjeringen, og etablerte en ny kriseregjering på Vestbredden. Israel vil ikke anerkjenne Hamas fordi bevegelsen ikke stanser rakettangrepene fra Gaza mot israelske mål, og fordi Hamas hittil ikke har villet anerkjenne staten Israel.

Alarm

Under Hamas-regjeringen har de nærmere 170.000 offentlige ansatte nesten ikke fått utbetalt lønninger.

Den palestinske økonomien er bare blitt dårligere og dårligere, og spesielt ille er situasjonen på den isolerte Gazastripen, der FN har slått alarm om befolkningens dårlige kår.

Grunnen til den økonomiske tørken har vært den israelske straffereaksjonen og den internasjonale boikotten av Hamas-myndighetene fordi Hamas nektet å anerkjenne Israel, godta tidligere inngåtte avtaler og ikke ville ta avstand fra væpnet kamp mot Israel. Norge var det eneste vestlige land som anerkjente samlingsregjeringen som Fatah og Hamas ble enige om tidligere i år.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt