Hopp til innhold

Håp for Shakletons kahytt

Shakletons kahytt stanset av kulturminneloven. Men talsmann Ulf Bakke tror fortsatt på flytting til Sør-Georgia.

Kahytten til Ernest Shackleton ved Salten Museum

KAHYTTEN TIL SHACKLETON: Ulf Bakke vil ha kahytten flyttet fra Rognan til Sør-Georgia der den britiske polarforskeren ligger begravd. Hittil har kulturminneloven stått i veien for planene.

Foto: Harald Krogtoft / NRK


Staten vil nå få en søknad om at Shakletons kahytt kan flyttes fra Saltdal i Nordland til Sør Georgia i Sør-Atlanteren.

- Vi vil selvfølgelig følge de rette prosedyrer, sier talsmann Ulf Bakke, etter at flytteprosessen ble stanset som følge av kulturminneloven.

Var likevel ikke en gave

Sir Ernest Shackleton døde i kahytten ombord i skipet "Quest" på vei til Sørpolen, 5. januar 1922. To år etter kom kahytten til Saltdal. I flere år har kahytten vært utstilt på bygdetunet på Rognan, der Salten Museum har påberopt seg eiendomsretten:

- I ettertid har kommet fram at dette likevel ikke var en gave til bygdetunet, sier Ulf Bakke.

Kahytten til Ernest Shackleton ved Salten Museum

HER LEVDE OG DØDE HAN: Slik ser det ut inni kahytten til Ernest Shackleton. Den står fortsatt plassert hos Salten museum, på bygdetunet på Rognan.

Foto: Harald Krogtoft

I Drages ånd å flytte kahytten

To år etter ble "Quest" solgt til ishvaskipper Ludolf Schjeldrup fra Bodø, som fikk skipet bygd om til selfangsskute ved Drage-verftet på Rognan i Saltdalen. Samtidig ble Shackletons kahytt fjernet fra skipet og tatt hånd om av Ulf Bakkes oldefar, den kjente båtbyggeren Johan Drage:

- Både i Johan Drages ånd og ifølge Schelderup-familien er det riktig at kahytten blir plassert ved graven til Shackletons grav, sier Bakke.

Ei følelelsesmessig sak

Kahytten til den britiske polarforskeren Ernest Shakleton kom til Rognan for 85 år siden. Og i alle disse årene har den tilhørt familien til Ulf Bakke, som lenge har ivret for å få gitt den verdifulle historiske gjenstanden tillbake til der Ulf Bakke mener den hører hjemme:

- Jeg ser på dette reint følelesesmessig også. Dette er et objekt som er knytta opp mot en person som hadde sitt tilhold i kahytten og døde der. Å få kahytten til Sør-Georgia er jo også en måte å forene verden mer på, sier en engasjert Ulf Bakke i Saltdal.

LES OGSÅ: Må gi slipp på kahytten