Hopp til innhold

Facebook-aksjen raser på børsen

Kursen på Facebook-aksjen har gått kraftig ned etter at Nasdaq-børsen i New York åpnet i ettermiddag.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg

Facebook-gründer Mark Zuckerberg under et foredrag på Harvard i fjor.

Foto: Steven Senne / AP

Få timer etter åpning hadde kursen på en Facebook-aksje gått ned med over 13 dollar, en prosentvis nedgang på over sju prosent.

Ifølge The Telegraph falt børsverdien på selskapet med 30 milliarder dollar, eller over 230 milliarder norske kroner.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg tapte selv rundt 30 milliarder kroner, mens står fortsatt igjen med en formue på over 550 milliarder kroner.

Facebook-aksjen var også den klart mest omsatte aksjen på Nasdaq-børsen i dag.

Nasdaq-børsen i New York er den nest største børsen i verden, bare slått av den vanlige New York-børsen.

Faller etter avsløringer

Børsfallet følger etter at det i helgen ble kjent at firmaet Cambridge Analytica stjal informasjon fra 50 millioner Facebook-profiler.

Informasjonen ble brukt til å utarbeide en programvare som kunne forutsi og påvirke velgernes valg.

Resultatene ble solgt til Trumps valgkamp, ifølge New York Times og britiske Observer.

Facebook har reagert med å suspendere kontoen til Cambridge Analytica og kontoen til selskapets morselskap Strategic Communication Laboratories (SCL).

Sjefen for Cambridge Analytica, Alexander Nix

Sjefen for Cambridge Analytica, Alexander Nix, vitnet i februar i en komite i det britiske underhuset om «fake news». Nå er selskapet sentralt i den siste skandalen som har rammet Facebook.

Foto: HO / AFP

Kan føre til tiltak

Både i USA og EU er det mange som mener at Facebooks reaksjoner langt fra er tilstrekkelige.

Damian Collins, som sitter i mediekomiteen i det britiske parlamentet, sier at han ønsker å kalle inn Zuckerberg eller en annen Facebook-sjef på teppet for å få svar etter skandalen.

– Facebook har konsekvent underkommunisert risikoen for datalekkasjer og gitt villedende svar til komiteen. Det er på tide at Mark Zuckerberg slutter å gjemme seg bak Facebook-siden sin, sier han.

I USA har Mark Warner, toppdemokrat i Senatets etterretningskomité, uttalt seg sterkt kritisk til måten Facebook håndterer personlige data på.

–Dette er mer bevis på at det digitale politiske annonsemarkedet i bunn og grunn er ville vesten, sier han.

– Forretningsmodellen i fare

Aksjene raser fordi markedene tror at avsløringene kan føre til at Facebook og andre kjemper på sosiale medier kan bli tvunget til å endre forretningsmodellen der de tjener penger på den informasjonen brukerne legger igjen.

Professor ved Handelshögskolan i Stockholm, Robin Teigland, er en de som tror avsløringene kan føre til dramatiske endringer.

– Jeg tror det kan gjøre det, etter som det først nå begynner å bli kjent hvordan de opptrer. Det har gått veldig fort. Man har ikke hatt tid til å reflektere over hvor mye makt disse foretakene har i samfunnet, sier Teigland til SR.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.