Exit Bush

Det mest oppsiktsvekkende trekk ved den amerikanske valgkampen er en sittende president som ingen ønsker å ha noe med å gjøre.

President George W. Bush
Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Kommentar: Bjørn Hansen

Mannen som bekler verdens mektigste embete er blitt en ikke-person uten respekt og innflytelse.

Tar avstand

Men ikke bare det. For første gang i nyere amerikansk historie fører begge partier, også det republikanske, en valgkamp der de på det sterkeste tar avstand fra det politiske arvegods som president George W. Bush etterlater seg.

For presidentkandidat John McCain og hans parti er Bush blitt den alvorligste hindring mot en valgseier.

Belastningen er så tung at hverken McCain eller hans visepresidentkandidat Sarah Palin tar navnet Bush i sin munn.

Og de vil slett ikke bli sett eller avbildet sammen med presidenten. I den nåværende situasjon kan et slikt bilde spikre fast valgnederlaget.

Historisk lavmål

Meningsmålingene forteller om et historisk lavmål for den sittende president. Bare en av fire amerikanere synes han duger som president, og den eneste trøst Bush måtte ha er en Kongress med enda lavere oppslutning i folket.

Men her skjer også det underlige at det enkelte medlem av Kongressen kan være populær i sin egen valgkrets, mens Kongressen som institusjon står særdeles lavt i kurs.

Hvor liten innflytelse president Bush har ble avdekket da Representantenes Hus skulle foreta den første avstemningen over den økonomiske krisepakken.

Bush og hans visepresident Dick Cheney ringte en rekke av de tvilende republikanerne for å sikre deres stemme for pakken, men de ville ikke lytte til presidenten og hans drabant. To av tre republikanere stemte mot sin egen president.

Persona non grata

Allerede før finanskrisen eksploderte på Wall Street var president Bush nærmest persona non grata i sitt eget parti.

Han kom aldri til landsmøtet som nominerte McCain, men måtte tale over satelitt til de tusener av republikanere som var samlet i St.Paul.

Hver gang presidenten viser seg på TV-skjermene i USA føles det som en belastning for McCains forsøk på å nå Det Hvite Hus.

Berg av problemer

Både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk etterlater Bush seg et berg av problemer, med to blodige felttog i den vestlige del av Asia, Irak og Afghanistan, med en finansiell katastrofe på Wall Street, og en offentlig økonomi som preges av enorme gjeldsforpliktelser.

For første gang i historien fører USA kriger uten å finansiere dem med økte skatter.

Bush har valgt å betale krigsutgiftene ved låneopptak, og långiverne heter først og fremst Japan og Kina.

Den sittende president overtok et statsbudsjett med overskudd fra sin forgjenger, mens hans etterkommer vil måtte bestyre den største gjeldsbyrde noen nasjon har i dag.

Det finnes nesten ingen sammenligning i amerikansk historie. Uansett hvem som vinner valget vil den største utfordringen være å reparere det skadeverk Bush har påført USA som nasjon. Det gjelder både den sosiale og økonomiske situasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt