NRK Meny
Normal

Evakuerer jordskjelvofre i Haiti

Over en million hjemløse evakueres fra flyktningleirer i Haiti på grunn av den tropiske stormen «Tomas».

Flyktningleir nord for Port-au-Prince, Haiti

Hjemløse jordskjelvofre venter på informasjon om den tropiske stormen «Tomas» i en flyktningleir nord for Port-au-Prince.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Flyktningleir i Haiti

Flere tusen småbarn står i fare for å bli smittet av kolera.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Det amerikanske orkansenteret (NHC) advarer mot livstruende oversvømmelser og fare for jordskred, og myndighetene i Haiti har sendt ut et orkanvarsel for hele landet, melder AFP.

«Tomas» er foreløpig kategorisert som en tropisk storm, men ifølge NHC er det en reell fare for at den styrker seg og blir en orkan innen den når Hispaniola fredag.

Dermed må over en million mennesker evakueres, men svært få av dem har noen steder å gjøre av seg.

Myndighetene ber alle som befinner seg i lavtliggende områder om å evakuere opp i høyden, og president Rene Preval har lagt ut på en landsomfattende reise for å be folk om å evakuere frivillig.

Det kan bli vanskelig, ettersom mange av jordskjelvofrene nekter å forlate teltene sine uten garantier for et nye steder å bo.

Les også: Haiti kan rammes av nytt skjelv

Frykter ny koleraspredning

Mange av dem som ble hjemløse etter jordskjelvet i vinter har bodd i telt de siste ti månedene, og i høst har det også brutt ut kolera flere steder, noe som har ført til nok en humanitær krise i ett av verdens fattigste land.

Sykdommen har allerede kostet 442 liv, mens nesten 7000 er lagt inn på sykehus, opplyser direktøren for landets helsedepartement, Jocelyn Pierre Louis.

Les: Kolera-dødstall økt med 30 prosent siden lørdag
Les: WHO: Koleraen ute av kontroll

– Den største frykten er at folk blir fanget av oversvømmelser, og at koleraen sprer seg. Folk bør ikke være av den misoppfattelsen at epidemien er under kontroll, sier FNs humanitære koordinator i Haiti, Nigel Fisher.

Ifølge den internasjonale organisasjonen Save the Children står rundt 25.000 mødre og barna deres i fare for å bli smittet.

Kolera sprer seg i forurenset vann, og det er ventet at stormen «Tomas» vil øke vannstanden med opptil tre meter flere steder.

Vokser fortsatt

«Tomas» traff St. Lucia som en orkan mandag, der fem mennesker omkom.

Deretter mistet den styrke, men ble igjen kategorisert som en tropisk storm onsdag, med en vindstyrke på 72 kilometer i timen.

Stormen har nå kurs for Haiti og Jamaica, og vokser seg større på veien.

– Den store utfordringen er å redde liv. Dersom orkanen er så stor at hele landet blir hardt rammet, blir vi nødt til å gjøre vanskelige valg når det gjelder å fordele knappe ressurser, sier Fisher ifølge Daily Mail.

USA har sendt skipet «USS Iwo Jima» til Haiti for å bistå med nødhjelp. Skipet har med seg ti helikoptre og et mannskap på 1600, samt medisiner og andre forsyninger.

Satellittbilde av den tropiske stormen «Tomas»

Satellittbilde av den tropiske stormen «Tomas».

Foto: HO / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt