Hopp til innhold

Europa strammer inn på pelsdyr

I mange europeiske land strammes det inn på pelsoppdrett. Flere land har forbudt næringen, og i andre land er reglene så strenge at næringen selv har lagt ned.

Europa strammer inn på pelsdyroppdrett (kartmontasje)

Både Østerrike og Storbritannia har hatt forbud i flere år. Flere andre land strammer nå også inn.

Foto: NRK Grafikk / Nettverk for dyrs frihet, Dyrebeskyttelsen

Mink i bur i Danmark

Mink på pelsfarm i Danmark.

Foto: DR

Her i Norge raser debatten rundt pelsdyrnæringen. Etter at dyrevernsaktivister besøkte flere titalls gårder og tok bilder av åpne sår, avrevne kroppsdeler og dyr som ikke blir tatt hånd om har flere politiske partier åpnet for å sette hardt mot hardt.

Les: Nye skrekkbilder fra pelsfarmere
Se oversikten og videoer:
Pelsdyrfarmene over hele landet

Dette skjer ett år etter forrige runde da dyrevernerne viste lignende bilder. Den gangen sa landbruksminister Lars Peder Brekk at pelsdyrnæringen hadde kniven på strupen og måtte rydde opp.

I Europa har allerede flere land strammet veldig inn, eller til og med forbudt pelsdyroppdrett.

Helt forbudt næring

Flere land har forbudt oppdrett av dyr for pelsens skyld helt og fullt.

I Storbritannia og Østerrike har pelsoppdrett vært forbudt i flere år.

Selv om oppdrett av pelsdyr er blitt forbudt selges det fortsatt pelser i Storbritannia. All pelsen som selges er dermed importert, og ifølge bransjeorganisasjonen er én prosent fra Norge. Aksjonister skulle gjerne ha sett at salget også stoppet.

Video Protest mot pels i Storbritannia

VIDEO: Brendan McNally i Coalition to Abolish the Fur Trade vil helst ha vekk pelsen fra butikkhyllene også.

– Det er hundrevis av kjøpesenter her i landet. De aller fleste er pelsfrie, men ikke Harrods her i London. Vi er derfor her for å overbevise dem om at de bør stoppe alt pelssalg, sier Brendan McNally i Coalition to Abolish the Fur Trade til NRK utenfor det kjente varehuset i London.

Kroatia og Nederland går samme veien som Storbritannia når det gjelder oppdrett. I disse to landene avvikles næringen over de nærmeste årene, og det blir et forbud.

Andre land har innført svært strenge regelverk og kontrollregimer. Reglene er i noen land så strenge at næringen har avviklet seg selv.

Avvikler seg selv etter innføring av strenge regler

Både i Sveits, Italia, Danmark og Sverige har innført svært strenge regler.

De to førstnevnte har innført så strenge regler at det nesten ikke finnes noen pelsdyroppdrett igjen. I Sveits og Italia er reglene om dyrevelferden i oppdretten rett og slett så strenge at det ikke lønner seg.

Axel Nielsen, Plantedirektoratet

Axel Nielsen som er kontorsjef i det danske Plantedirektoratet sier at reglene må følges.

Foto: DR

I Sveits er det ikke lenger oppdrett, mens italienerne fortsatt har kaninoppdrett.

I våre naboland er det i all hovedsak reveholdet som har fått så strenge regler at oppdretten ikke lenger lønner seg.

Sender bøndene på skolebenken

Danmark har så strenge regler for reveoppdrett at det ikke er lønnsomt for bøndene. Samtidig er landet Europas desidert største produsent av minkpels.

Debatten om minkoppdrett fortsetter likevel i Danmark.

Tilsynsreglene er strengere enn i Norge. Alle danske gårder skal i år ha minst et uanmeldt tilsynsbesøk. Her i landet har Mattilsynet innrømmet at bare seks av 101 tilsyn så langt i år har vært uanmeldte.

I Danmark er 741 oppdrettere kontrollert. Over halvparten har brutt reglene, og det danske mattilsynet har funnet mange av den samme typen skader som nå er avdekket i Norge.

– Det vi ser er at dyrene biter hverandre. Det kan skje i en stor besetning, men det avgjørende og viktige er at bøndene gjør noe med dyrene som skades med en gang, sier Axel Nielsen som er kontorsjef i det danske Plantedirektoratet.

Foreløpig er sju bønder meldt til politiet. De mange danske regelbruddene fører nå til at oppdretterne må på skolebenken for å lære regelverket på nytt.

SISTE NYTT

Siste nytt