Hopp til innhold

EU skjerper fokuset på barn

Nylig ble det første forumet som skal gi anbefalinger til EU-kommisjonen om hvordan barns rettigheter bedre kan ivaretas, åpnet i Berlin.

Barn
Foto: FARJANA K. GODHULY / AFP

- Et tysk ordtak forteller at forelde må gi sine barn røtter og vinger. Røtter for å stå støtt og ha evne til å knytte seg til andre. Vinger for bli selvstendige og sikre på seg selv. Men utsettes barn for seksuelle overgrep, rives røttene over, og vingene brekker, sa den tyske justisministeren Brigitte Zypries i talen sin.

HØR: - Det kan alltid gjøres mer, sier Brigitte Zypries

Stoppe seksuelt misbruk av barn

Franco Frattini

EU-kommisjonens visepresident legger fram klare mål.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hovedfokuset for det første forumet var hvordan man skal forebygge og stoppe seksuelt misbruk av barn, samt overgrepsbilder av barn på Internett både i og utenfor EU.

EU-kommisjonens visepresident Franco Frattini er klar på at det må konkrete tiltak på bordet.

HØR: - Vi må legge fram konkrete resultater og tiltak, sier Franco Frattini

- Vi må komme med tiltak for hvordan vi skal samarbeide med kredittkortselskaper for å stenge kredittkort til pedofile som kjøper overgrepsmateriale av barn på Internett, hvordan man skal avskrekke turistbyråer fra å organisere sexturisme i Asia eller i Afrika, og hvordan vi skal samarbeide med etablerte europeiske databaser for å ta og straffe kriminelle. Dette er eksempler på helt konkrete mål.

Lang tid

Barn
Foto: GEMUNU AMARASINGHE / AP

Forumet er en del av EUs vei mot en konvensjon om barnerettigheter. Det skal styrke samarbeidet mellom medlemslandene, ombudsmennene, UNICEF, Europarådet og samfunnet for øvrig, og optimalisere bruken av allerede eksisterende nettverk og internasjonale organisasjoner.

Det er 50 år siden EU ble dannet, men de har såvidt begynt på veien for vedta spesifikke rettigheter for barn.

HØR: - Forumet er veldig viktig, sier FNs formann for barnerettighetskomite, Jaap Doek

- Hvorfor det har tatt så lang tid lurer, lurer jeg også på, sier FNs formann for barnerettighetskomiteen, Jaap Doek. – Forumet er viktig som et uttrykk for EUs forpliktelse til å arbeide for barns rettigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt