Erna Solberg kom med klar kritikk mot Russland

NEW YORK (NRK): Statsminister Erna Solberg kom med klare spark til Russland i Norges innlegg i FNs Hovedforsamling i går kveld. Hun la også stor vekt på menneskerettigheter og utdanning for kvinner.

Statsminister Erna Solberg talte natt til fredag i FN, og kom blant annet med angrep på Russlands destabilisering av Ukraina.

Erna Solberg fordømte Russland for brudd på internasjonale lover fra talerstolen foran FNs Hovedforsamling.

«Forsamlingen vil høre talen fra hennes eksellense Erna Solberg, statsminister i Kongeriket Norge. Jeg vil be protokollen om å eskortere hennes eksellense.»

Slik ble Norges innlegg i FNs Hovedforsamling annonsert sent i går kveld. Hovedforsamlingen har noe faste ritualer, som at alle som skal holde innlegg blir fulgt opp og ned av talerstolen.

Statsminister Erna Solberg var innom mange temaer i sin tale. Men blant de viktigste var ett av tusenårsmålene som skal nås innen utgangen av 2015, nemlig rett til utdanning for alle.

– Utdannelse, spesielt for jenter, er supermotorveien for å få slutt på fattigdom. Fattigdom, diskriminering og bruk av makt hindrer ofte jenter i få den utdannelsen de har rett på, sa Solberg.

Hun høstet applaus da hun trakk fram pakistanske Malala, som ble skutt fordi hun forsvarte jenters rett til å gå på skolen.

Hvis én jente kan stå opp mot Taliban, så kan sannelig verdenssamfunnet slå ekstremismen og terrorismen, var Solbergs budskap.

Kritikk av Russland og Syria

Solberg var også opptatt av årsaken til Sikkerhetsrådet ikke har klart å gjøre noe med situasjonen i Syria og Ukraina.

– Noen av stormaktene tror fortsatt på utdaterte ideer om nullsumspill og innflytelsessfærer, sa statsministeren med tydelig referanse til Russland.

Noen vil kanskje si at innflytelsessfærer fortsatt er på moten i andre deler av verden også. Solberg fordømte Russland for brudd på internasjonale lover og den kontinuerlige destabiliseringen av Øst-Ukraina.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Erna Solberg talte i FN natt til fredag. Temaene omhandlet blant annet terrorisme, menneskerettigheter og utdanning for kvinner. Hun kom også med en fordømmelse av Russlands gjentatte destabilisering av Ukraina

Lite om Israel-Palestina konflikten

Talen bar preg av de siste ukenes fokus på den USA-ledede mobiliseringen til kamp mot terroristene i Den islamske staten.

– Vi oppfordrer landene i regionen til å ta en ledende rolle i kampen mot IS, sa Solberg.

Hun trakk også fram andre væpnede konflikter og borgerkriger som har forårsaket menneskeskapte humanitære katastrofer, som Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk og Somalia.

Israel-Palestina konflikten ble bare så vidt nevnt, med en setning om at Norge om kort tid vil være medarrangør for en giverlandskonferanse for gjenoppbygging av Gaza.

Mot slutten handlet det mye om menneskerettigheter som først og fremst statens ansvar. Men her refererte hun ikke til konkrete land, verken Kina eller andre.

Solberg oppsummerte sin tale med å si at vi (FN, journ.anm.) ganske enkelt må gjøre de riktige tingene riktig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt