USA: Første henrettelse med elektrisk stol siden 2013

En mann som er dømt for to drap er henrettet i elektrisk stol, etter at Høyesterett i USA avviste utsettelse. Edmund Zagorski ba om å få slippe gift, som han mente var mer smertefullt og en form for tortur.

Execution Trial Tennessee - elektrisk stol

En fengselsvakt viser fram den elektriske stolen i henrettelseskammeret i Riverbend fengsel i Nashville. Benken der dødsdømte får giftsprøyte vises i bakgrunnen.

Foto: Mark Humphrey / AP

Ifølge avisa Nashville Tennessean mente 63 åringen at det var bedre å dø i løpet av 35 sekunder fra et elektrisk sjokk på 1750 volt, framfor å risikere en langsom død etter en giftsprøyte, som kunne ta opp til 18 minutter.

FILES-US-EXECUTION-JUSTICE Edmund Zagorski

Edmund Zagorski (63) ble erklært død i natt norsk tid, klokka 1926 lokal tid i Nashville, Tennessee. Han var dømt til døden for to narkotikarelaterte drap han begikk i 1983.

Foto: JOSE ROMERO / AFP

Edmund Zagorski mente det var grunnlovsstridig at han ble tvunget til å velge mellom to barbariske henrettelsesmetoder,

Han ble i 1984 dømt til døden for drap på to menn i forbindelse med en narkohandel. Edmund Zagorski (63) ble erklært død klokka 19.26 lokal tid.

Sa bare «let's rock»

Ifølge en reporter som var vitne til henrettelsen så Zagorski for det meste rett fram, men han tok også noen siste blikk rundt i henrettelseskammeret i fengselet i Nashville.

Da han ble spurt om han hadde noen siste ord svarte han «let's rock», før han ble den første personen til å bli henrettet i elektrisk stol i Tennessee siden 2007 og i USA siden 2013.

Ifølge vitner hevet kroppen hans seg i stolen for hvert elektriske støt som gikk gjennom ham.

Rev. Stacey Harwell-Dye blows out candles at an anti-death penalty vigil at West End United Methodis

Presten Stacey Harwell-Dye blåser ut lys etter en anti-henrettelsesvake som hennes metodistkirke holdt før Edmund Zagorski ble henrettet i Tennessee.

Foto: Mark Humphrey / AP

Nesten alle henrettelser i USA skjer nå med giftsprøyte. Det viser en oversikt fra nettstedet Death Penalty Information Center (DPIC)

Kamp for å dø i stolen

Saken har fått mye oppmerksomhet etter at Zagorski i oktober ba om å få dø i en elektrisk stol. Zagorskis advokater kjempet en kamp i rettsvesenet for å unngå at han ble henrettet med giftsprøyte.

De argumenterte med at giftblandingene som brukes, er smertefulle og en form for tortur. Myndighetene i den amerikanske delstaten Tennessee gikk til slutt med på å henrette ham med elektrisk stol 1. november.

Ikke legitime metoder

Advokatene søkte om utsettelse av henrettelsen, men den ble avslått av Høyesterett torsdag kveld, og Zagorski ble henrettet kort tid etter.

US-POLITICS-JUSTICE 88134164 Sonia Sotomayor

Høyesterettsdommer Sonia Sotomayor kom i mindretall da anmodningen om å utsette henrettelsen ble avvist. Hun mener henrettelsesmetodene i Tennessee ikke er legitime.

Foto: TIM SLOAN / AFP

Én av dommerne i høyesterett, Sonia Sotomayor, stemte for utsettelse av henrettelsen.

– Han ba ikke om den elektriske stol fordi han trodde det var en human måte å dø på, men fordi han trodde cocktailen av tre injeksjoner Tennessee planla å bruke ville være enda verre, sier Sotomayor.

Høyesterettsdommeren mener saken er et slående vitnesbyrd om at de den giften Tennessee bruker til henrettelser ikke er legitim.

Stolen brukt bare to ganger

Fred Leuchter, som konstruerte den elektriske stolen i Riverbend fengselet i Nashville i 1988, fryktet teknisk svikt etter at stolen var blitt modifisert av andre enn ham. Men myndighetene avviste at det var en risiko.

Zagorski var den andre som er henrettet i den elektriske stolen til Leuchter, og i Tennessee totalt siden 1960, den forrige var Daryl Holton i 2007.

I USA er det bare ni delstater som fremdeles tillater bruk av elektrisk stol og kun 14 personer er henrettet med denne metoden siden 2000.

19 personer er henrettet med giftsprøyte i USA hittil i år. Det er planlagt henrettelse av 8 dødsdømte fram mot årsskiftet.

SISTE NYTT

Siste nytt