NRK Meny
Normal

En bajas i toppdiplomatiet

Den venezuelanske presidentens hatske utfall mot George W. Bush denne uka er sjelden kost på diplomatisk toppnivå.

Hugo Chavez på talerstolen i en baptistkirke i Harlem.
Foto: Shiho Fukada, SHIHO FUKADA

Det er vanskelig å se hvordan personangrepene skal gagne Hugo Chavez i valgkampen foran desembervalget.

Opposisjonen i Venezuela kan få vann på mølla av en retorikk som frakjenner den amerikanske presidenten enhver ære.

På samme måte er det vanskelig å se at det styrker Venezuelas kandidatur til en plass i Sikkerhetsrådet

- Bush alkoholiker

- Dere, sa Hugo Chavez til amerikanske velgere i baptist-kirken Oljeberget torsdag, - dere har en alkoholiker som president.

Det smerter Chavez å si det, men det er sannheten.

- Han er alkoholiker, en syk mann, sier Chavez. Bush er bare kommet til sin posisjon fordi han er sønn av faren sin, tidligere president George Bush, polemiserer Chavez.

Så lovet han menigheten der i Harlem i New York billig olje fra Venezuela til vinteren. Også en innfløyet representant for indianerne i Alaska fikk løfte om olje - til fattige i 18 delstater i USA lover Chavez å sende subsidiert olje gjennom et venezuleansk datterselskap i USA.

- Djevel og cowboy

Dagen før, onsdag - i Venezuelas innlegg under generaldebatten i FNs generalforsamlilng - var Bush djevelen selv. Gåten er hva Hugo Chavez vil oppnå med ufinhetene - og det er flere:

- Denne herren som er deres president, går på samme måte som... hva heter han, jo John Wayne, sa Chavez til baptist-menigheten og rugget på kroppen med armene langt ut til sidene som en cowboy, stiv og støl etter lang tid på hesteryggen, også det en karikatur av Bush.

- Han skader bare Venezuela

- Gangster. Han skader ikke oss, bare seg selv og sitt land. Tro ikke at amerikanere ikke blir krenket når man krenker statssjefen vår. 

Det er et lite knippe amerikanske utbrudd som svar på Chavez' raljering med Bush.

- Jeg gjør alltid hva jeg vil - mitt ord er lov, sang Chavez foran tusener av tilhengere utenfor Miraflores, presidentpalasset i Caracas, en novemberdag i fjor.

Han har jo sine ord i behold, og det er ikke bare den amerikanske presidenten det går utover.

Tidligere i år støttet han åpent nasjonalisten Ollanta Humala foran valget i Peru med det resultat at sosialdemokraten Alan Garcia vant. Foran valget i Mexico i juli støttet han venstresidens kandidat - høyresiden vant, og Chavez nektet å anerkjenne den nye presidenten, Felipe Calderon.

Skepsis i Latin-Amerika

Nå vil han ha en venezuleaner valgt inn i FNs sikkerhetsråd og driver intens lobbyvirksomhet for å oppnå det. Retorikken faller neppe i god jord hos sentrum-venstre-regimer i store og viktige land som Brasil og Argentina, og slett ikke i et høyrestyrt land som Mexico.

I Chile, sentrum-venstre, er det debatt om landet skal støtte Guatemala eller Venezuela i FN. Venezuelas ambassadør i Santiago, sier utenriksdepartementet der, har kritisert et av regjeringspartiene fordi det er imot Venezuela:

- Chile, forsikrer president Michelle Bachelet, bøyer seg ikke for noe press i denne saken.

I egen verdensdel har Chavez snart bare Cuba og Bolivia som allierte igjen.

Nye venner finner han langt borte:

Iran ny alliert 

- Hugo er mesteren, lederen av kampen mot imperialismen. Den som sier det er president i Iran og heter Mahmoud Ahmadinejad. Denne alliansen ble smidd under den islamistiske presidentens besøk hos den katolske presidenten. En stemme til Venezuela i Sikkerhetsrådet.

Soldater i hanemarsj under Chavez' besøk hos Alexander Lukashenko i juli borger for at han kan regne med Hvite-Russlands stemme også.

Og Russlands. For Vladimir Putin er det viktig at oljepotentaten i Karibia kjøper 100 000 kalasjnikov-geværer, 30 russiske kampfly og 30 helikoptere - regning: sju milliarder kroner. De hadde bare pent å si om hverandre under Chavez' besøk i juli.

De alliansefrie

Chavez kan regne med støtte fra mange av de 118 land i Den alliansefrie bevegelsen - dem beilet han til under toppmøtet i Havanna nylig. Om det blir 2/3 av de 192 stemmene i generalforsamlingen i oktober, er ikke sikkert. Norge stemmer med Vesten for Guatemala.

Fallskjermsoldaten Hugo Chavez prøvde å ta makten i et kupp i 1994. Han kjølnet de neste par åra i fengsel og fant ut at det var bedre å bli valgt. Det ble han i 1998, og siden har han vunnet en serie valg - ikke minst fordi han er rundhåndet med Venezuelas skyhøye oljeinntekter til helsevesen, boligbygging og skolevesen og fordi opposisjonen er splittet.

Bajas-strekene på internasjonalt toppnivå nå, kan gagne opposisjonen. I så fall har Hugo Chavez feilberegnet sitt publikum. Chavez har hatt suksess med sin taktikk foran valg: Valget står mellom ham og Bush, sier han til velgerne.

En bestselger

En amerikaner tjener stort på Hugo Chavez. Han heter Noam Chomsky og er forfatter av boka "Hegemoni eller overlevelse - Amerikas søken etter verdensherredømme". Boka var ukjent til Chavez viste den fram på talerstolen i FN - nå er den utsolgt i New York.

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt