Eldgammel kongelig lov blir beskyldt for å diskriminere kvinner

Om hertuginne Meghan og Prins Harry sin eventuelle førstefødte blir en jente, vil hun ikke ha samme rettigheter som sin mulige bror. Nå kan myndighetene i Storbritannia bli dømt for å bryte menneskerettighetene.

BRITAIN-ROYALS/

MANGLER RETTIGHETER: Prins Harry og hertuginne Meghans eventuelle datter vil ikke kunne sitte i Overhuset dersom hun får en bror.

Foto: POOL New / Reuters

En flere hundre år gammel lov i Storbritannia blir nå utfordret i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg, Frankrike, ifølge The Independent.

Om loven blir endret kan det ha stor betydning for prins Harry og hertuginne Meghans eventuelle kommende barn.

Gjelder å være sønn

I dag hindrer loven en eventuell førstefødte datter av prins Harry og hertuginne Meghan fra å arve en hertuginnetittel, og å bli såkalt «peer». Dersom Meghan og Harry får barn av begge kjønn, vil datteren automatisk få tittelen «lady». Sønnen vil derimot få tittelen «hertug» og status som «peer».

«Peers» er betegnelsen på slekter som har arvelig rett til å sitte i Overhuset i Storbritannia.

Det er bare når det ikke blir født noen mannlige arvtakere i familien at en datter har rett på å bli «peer»

Det er i alt 92 plasser i Overhuset som kvinner i Storbritannia mangler rett på å arve på grunn av loven.

Mener loven diskriminerer

Et team av advokater har nå sendt inn en søknad på 13 sider til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Det er fem kvinner som fronter kampanjen «Daughters´ right», som nå går i kamp i menneskerettighetsdomstolen mot myndighetene i Storbritannia. De fem kvinnene er alle døtre av «peers», og har ikke hatt arverett på hertuginnetittelen.

Kampanjen har som mål å få fjernet «male» (mann) fra loven, slik at også førstefødte døtre kan arve tittelen som gir dem rett på å sitte i Overhuset.

De har også drevet lobbyvirksomhet for å forsøke å få loven.

– Det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett, og det er derfor sjokkerende at kvinner fortsatt ikke har rett til å bli valgt til Overhuset, sier Charlotte Carew Pole, som jobber med kampanjen, til The Times.

Kampanjen omtaler loven som utdatert og diskriminerende.

– Det er den siste loven fra staten som diskriminerer kjønn, og den må bli fjernet fra lovverket, sier Pole.

Laster Twitter-innhold

Endret kongelig lov i 2013

Da prins Louis, sønnen til prins William og hertuginne Kate ble født tidligere i år, ble storesøster prinsesse Charlotte historisk. Hun ble den første datteren som beholdt plassen sin i arverekkefølgen selv etter at lillebroren ble født.

Det var i 2015 at det ble kjent at prinsesse Charlotte ville få tittelen «Hennes kongelige høyhet».

I 2015 ble nemlig loven som hindret døtre fra å ha rett på den kongelige tronen på lik linje med sine brødre, fjernet fra lovverket i Storbritannia.

Loven, som påvirker døtres rett til å bli «peer», ble imidlertid ikke endret, ifølge The Independent.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt