Hopp til innhold

Eksperter mener de russiske styrkene ikke har mer å gi

De militære ekspertene mener russerne ikke kan makte mer enn det de har gjort til nå. Offensiven i den østlige delen av Ukraina stanser opp på grunn av enorme tap.

Ukrainsk SU-25 angrepsfly over frontlinjen

UKRAINA I ANGREP: Et ukrainske kampfly over fronten. Ekspertene tror nå at krigen er ved et vendepunkt. De mener det er mulig at ukrainerne nå vil begynne å presse russerne tilbake.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP

Russerne har mistet en tredel av sine styrker. Det mener det britiske forsvarsdepartementet.

– Vi ser en stadig sterkere og sikrere ukrainsk side. De står mot en russisk part som stadig vekk taper på vesentlige frontavsnitt, sier tidligere sjef for hæren i Norge, general Odin Johannessen.

En nylig militær katastrofe har fått selv prominente russiske stemmer til å tvile på mulighetene i tiden som kommer.

Twittermelding fra det britiske forsvarsdepartementet.

MISTER FOLK OG UTSTYR: Britene mener russerne har lidd ekstremt store tap siden invasjonen i februar.

Foto: UK MoD/Twitter

Den militære katastrofen var den mislykkede kryssingen av elven Siverskyi Donets. Slagkraften til omtrent to forsterkede bataljoner gikk tapt. Det mener Institute of the study of war.

Den ukrainske journalisten Yuri Butisov har vært på stedet. Han dokumenterer ødeleggelsene i en video på YouTube.

Stillbilde fra video som dokumenterer de russiske tapene ved elven Siverskyi Donets i Ukraina

KATASTROFE FOR RUSSERNE: To bataljoner med støtte fra ingeniørtropper forsøkte å krysse Siverskyi Donets i tiden mellom 8. og 12. mai. Alle tre forsøkene, på samme sted, ble totalt mislykket. I dette stillbildet fra en video er det mulig å se stridsvogner i vannet og flere titalls utbrente vrak av panservogner.

Foto: Yuri Butisov

Store tap hver dag

På forhånd var det beregnet at russerne hadde 105 slike bataljoner igjen i Ukraina. Det melder Pentagon.

I tillegg mister russerne hver dag omtrent en halv til én slik bataljon om dagen i de vanlige kamphandlingene.

Dette betyr at russerne drastisk har redusert sine militære mål. Det skriver professor i strategiske studier ved University of St. Andrews, Phillips P. OBrien på Twitter.

Twittermelding fra professor Phillips p. OBrien om de russiske tapene i Donbas

RØD LINJE: De daglige tapene russerne har er nesten like store som tapene de led i dagene da de forsøkte å krysse elven i Donbas.

Foto: OBrien/Twitter

Nettstedet Oryx lister opp alle tapene som er uavhengig visuelt bekreftet.

Oryx har bekreftet 3674 russiske tap. Det er stridsvogner, panservogner, artilleri, fly, helikoptre og andre typer stort militært utstyr. Dette er det laveste mulige tallet for tapene.

Den ukrainske journalisten Yuri Butusov viser fram ødelagt russisk utstyr på stedet der den mislykkede kryssingen av elven Siverskyi Donets foregikk.

BEKREFTET: Journalisten Yuri Butusov viser fram en ødelagt russiske panservogn ved elven Siverskyi Donets. Bare utstyr som er dokumentert i fotografier og video blir tatt med i tapslisten nettstedet Oryx opprettholder.

Foto: Yuri Butusov

Det ukrainske forsvarsdepartementet hevder tallet er over 7500. I tillegg hevder ukrainerne at nær 28.000 russiske soldater er drept.

Twittermelding fra det ukrainske forsvarsdepartementet som lister opp de hevdede russiske tapene i Ukraina siden invasjonen begynte 24. februar.

TAR NOK LITT I: I krig blir ofte motstanderens tap blåst litt opp i rapportene. Likevel er det bekreftet at ukrainske myndigheter ikke er langt unna sannheten.

Foto: UKR MoD/Twitter

Kritiske russere

Yuri Podolyaka er en av de mest kjente russiske militærbloggerne. Han har 2,1 millioner følgere på Telegram. Da detaljene om den mislykkede elvekryssingen begynte å bli kjent, reagerte han.

– På grunn av idiotien, jeg gjentar: På grunn av idiotien til den russiske overkommandoen ble minst én, kanskje to bataljoner brent, sier Podolyaka i en video.

Den russiske bloggeren Yuri Podolyaka i en video på Telegram. Han kritiserer den russiske overkommandoen.

MISTET TOLMODIGHETEN: Den kjente russiske militærbloggeren Yuri Podolyaka sier i en video at han nå må fortelle om problemene. Han mener den russiske overkommandoen ikke er i stand til å ta lærdom av alt som har gått galt de siste tre månedene.

Foto: Yuri Podolyaka/Telegram

Han hadde fram til denne videoen ble publisert ikke kommet med kritiske ytringer om det russiske forsvaret i Ukraina. Det skriver New York Times.

Alt går sakte

En annen kjent russisk blogger, Vladlen Tatarski, legger også skylden på generalene for mangelen på vesentlig framgang i Ukraina.

– Inntil hver eneste av disse geniene blir stilt til ansvar, så vil vi ikke få til noen militære reformer, skriver Tatarski på Telegram.

Russerne begynte den nye offensiven i Donbas i midten av april. På én måned har de nesten ikke rykket framover. Kartet viser bare noen små områder russerne har tatt.

Kart som viser kontroll over terreng i Luhansk fylke

LITE GULT: På dette kartet fra Institute for the study of war er det tydelig at russerne har fått lite igjen for den enorme militære innsatsen den siste måneden.

Grafikk: ISW

Kulminasjonspunkt

– Vi er ved et vendepunkt, skriver den tidligere sjefen for de amerikanske styrkene i Europa, Mark Hertling på Twitter.

Twittermelding fra den pensjonerte generalen Mark Hertling

DET VIL SNU: Den pensjonerte amerikanske generalen Mark Hertling tror ukrainerne og russerne vil bytte roller.

Foto: Hertling/Twitter

Hertling skriver om det såkalte kulminasjonspunktet. Han mener russerne snart ikke vil være i stand til å føre store offensive operasjoner.

Andre militære eksperter har det samme synspunktet.

– Det er flere indikatorer som peker i retning av at de russiske styrkene har nådd sitt kulminasjonspunkt. For det første har den ukrainske hæren lykkes i å stoppe de russiske forsøkene på å ta terreng i øst, sier tidligere hærsjef Johannessen.

Odin Johannessen, Direktør i Næringslivets sikkerhetsråd.

KANSKJE IKKE SLUTT: Tidligere hærsjef, Odin Johannessen, mener folk må være forberedt på at krigen ikke er over selv om russerne nå ser ut til å ha har nådd ett sluttpunkt i offensiven.

Foto: Eva Helene Storm Hansen / Moment Studio

Overbevisende ukrainere

Den tidligere hærsjefen peker også på at russerne har hatt store tap. Han mener at russerne heller ikke har lyktes med å få ukrainerne til å trekke styrker vekk fra Øst-Ukraina.

Det har vært antatt at trusselen om landgang ved Odesa har blitt skapt for å få til en slik omplassering av ukrainske styrker.

– Det virker som om de ukrainske myndighetene håndterer situasjonen overbevisende, sier Johannessen.

Har ikke tapt

Den tidligere australske generalen Mick Ryan poengterer på Twitter at dette ikke betyr at russerne har tapt.

Twittermelding fra militæreksperten Mick Ryan

PROBLEMER I HELE UKRAINA: Militæreksperten Mick Ryan mener det meste går galt for russerne.

Foto: Ryan/Twitter

Krigen så langt har antydet at det er mye enklere å forsvare seg enn å angripe. Det er på grunn av våpnene som nå er i bruk. Det skriver nettstedet Breaking Defense.

Andre, slik som John Spencer ved Urban Warfare Studies, mener russerne har nådd det punktet der de heller ikke er i stand til å sette opp et troverdig forsvar.

Twittermelding fra militæreksperten John Spencer

KULMINASJONSPUNKT: De militære ekspertene bruker nå den tekniske termen om hvor russerne står i sine kamphandlinger.

Foto: Spencer/Twitter

Han mener ukrainerne snart vil angripe russerne flere steder. Ukrainerne har i de siste ukene greid å trykke de russiske styrkene vesentlig bakover i området rundt byen Kharkiv.

Mandag sendte Spencer ut en twittermelding med et kart han tror viser framtiden i Ukraina.

Twittermelding fra John Spencer med et kart som viser at russerne blir kastet ut av Ukraina.

MYE TRO OG HÅP: Mangelen på russisk framgang i Ukraina har fått folk til å lage slike kart.

Foto: Spencer/Østlund/Twitter