Hopp til innhold

Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død

Hosni Mubarak ble 91 år gammel. Han ble avsatt etter folkelige protester og opptøyer i Egypt i 2011. Da hadde Mubarak sittet med makten i 30 år.

hosni mubarak

Hosni Mubarak i det han vinker fra et vindu på Maadi militærsykehus i 2016

Foto: Amr Nabil / Amr Nabil

Mubarak ble deretter stilt for retten anklaget for å ha beordret drap på regimekritiske demonstranter under «Den arabiske våren». I juni 2012 ble han kjent skyldig i drap.

Sammen med sin tidligere innenriksminister Habib al-Adly ble Mubarak dømt til livsvarig fengsel.

I januar 2013 godtok en domstol at det kunne føres en ny rettssak mot Mubarak og al-Adly. Mubarak ble løslatt fra fengsel i august samme år og plassert i husarrest. Deretter ble han overført til et militærhospital.

Hosni Mubarak ble ført inn i rettsalen i en seng i august 2011

Hosni Mubarak fulgte rettsaken mot seg fra en seng i rettsalen i august 2011

Foto: REUTERS TV / Reuters

Mubarak ble frikjent for de opprinnelige anklagene i en nye rettssak, men i 2014 fikk han en dom på tre års fengsel for underslag.

Til makten etter drapet på Sadat

Mubarak ble født i 1928 og tok utdanning ved det egyptiske militærakademiet. Han tjenestegjorde som offiser i flyvåpenet. I 1972 ble han sjef for Egypts luftforsvar og viseforsvarsminister. Tre år senere rykket han opp og ble landets visepresident.

Få hadde sett for seg at den ukjente visepresidenten skulle sitte med makten i 30 år da han overtok etter Anwar Sadat, som ble drept av en ytterliggående islamsk gruppe under en militærparade i Kairo i 1981.

Hosni Mubarak og Anwar Sadat 1981.
De satt sammen og så på en militærparade 6. oktober 1981. Kort tid etter ble president Anwar Sadat (th) drept av militante islamister. Visepresident Hosni Mubarak måtte overta.

De to lederne satt sammen og så på en militærparade 6. oktober 1981. Kort tid etter ble president Anwar Sadat (th) drept av militante islamister. Visepresident Hosni Mubarak måtte overta.

Foto: BILL FOLEY / AP/NTB Scanpix

Men som president klarte Hosni Mubarak å konsolidere makten. Han overlevde også seks drapsforsøk mot seg.

Mubarak fortsatte å holde Egypt som en viktig alliert med USA. Han var også en markert motstander av militant islam. Mubarak opprettholdt den fredelig relasjonen til Israel, som ble innledet i Sadats tid.

Hosni Mubarak opprettholdet et nært forhold til USA. Her tar han imot Barack Obama i Kairo i 2009.

Under Hosni Mubarak opprettholdt Egypt et nært forhold til USA. Her tar han imot Barack Obama i Kairo i 2009.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

De mange som demonstrerte i Egypt under «Den arabiske våren» i 2011 så ham imidlertid først og fremst som en autoritær og undertrykkende leder de ville bli kvitt.

I det meste av Mubaraks regjeringstid ble han behandlet som urørlig. Kritikk ble slått hardt ned på. Derfor ble fengselsoppholdet et sjokk for ham. Mubarak satt til sammen fengslet i seks år, noen av årene var han innlagt i et fengselshospital.

Da han ble fløyet fra rettssalen til Torah fengselet i 2011 skal han ha grått og nektet å gå ut av helikopteret.

Ifølge statlig egyptisk TV døde Mubarak i på et sykehus i Kairo etter en operasjon. Det ble ikke presisert hva han var blitt operert for.

SISTE NYTT

Siste nytt