Hopp til innhold

Også Egypt bygger mur mot Gaza

Egypt har startet byggingen av en tre meter høy betongmur langs grensen til Gazastripen, der forholdene nå er verre enn på 40 år.

Protest ved det ødelagte grensegjerdet i Rafah

Palestinere protesterer mot Israels blokade ved det ødelagte gjerdet langs Egypt-grensa. Nå blir gjerdet erstattet av en solid mur.

Foto: EYAD BABA / AP

I januar brøt palestinere seg gjennom gjerdene som markerer grensen mellom de to områdene.

Da hadde Gazastripens innbyggere vært innestengt på sitt eget område i lang tid. Israel nektet folk å gå på jobb og kuttet energitilførselen og andre forsyningsveier, i protest mot utskytingen av Qassam-raketter fra Nord-Gaza.

Muren som bygges nå, er for å  hindre at palestinerne lykkes i å bryte seg gjennom grensesperringene igjen.

Forebygging

- Det er et forebyggende tiltak. Det foreligger ingen trusler om nye angrep mot grensen, sier en egyptisk sikkerhetsansvarlig til nyhetsbyrået AFP.

kart gaza, kart gazastripen
Foto: NRK

En tre kilometer lang bit av muren er alt på plass.

En delegasjon fra Hamas og gruppa Islamsk hellig krig møtte i dag egyptiske representanter i El-Arish i Sinai. Møtets tema var situasjonen i Gaza.

Hamas har mange tilhengere blant Egypts befolkning, og myndighetene vet de ber om bråk hvis de slår hardt til mot palestinerne.

Raseri

Gjenstengingen av grensen og den hardhendte utkastelsen av palestinere som hadde tatt seg inn i Egypt vakte raseri i store deler av landet i januar. Myndighetene i Egypt ble blant annet beskyldt for å løpe israelernes ærend i stedet for å støtte sine muslimske brødre.

Hamas, som tok militær kontroll over Gazastripen sist sommer, samarbeidet med egyptiske styrker med å få stengt grenseovergangen i Rafah igjen etter at grensegjerdene ble ødelagt i januar. 

Tidligere denne uka åpnet Egypt Rafah, den eneste overgangen mellom Gazastripen og Egypt, for å ta imot mange sårede palestinere som trengte medisinsk behandling etter Israels siste offensiv mot Gazastripen. 

Fengsel

Da de israelske styrkene trakk seg ut av Gazastripen i september 2005, beholdt de kontrollen over havområdet utenfor og over luftrommet. Det ble da sagt om Gazaområdet at det i realiteten var verdens største fengsel.

Utsagnet blir neppe mindre passende nå. Samtidig melder britiske hjelpeorganisasjoner på Gazastripen at situasjonen for områdets innbyggere ikke har vært så ille på 40 år.

12 år gamle Shoukri Nasr Khoudair

12 år gamle Shoukri Nasr Khoudair fra Gaza ble sendt på sykehus i Egypt i går.

Foto: ASHRAF SWEILEM / AP

SISTE NYTT

Siste nytt