NRK Meny
Normal

– Vi har rett til å ta en suveren avgjørelse

Varsleren Edward Snowden har sagt til myndighetene i Ecuador at han frykter å bli fengslet på livstid av amerikanske myndigheter.

Ricardo Patino

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino uttalte seg om Snowden under statsbesøket sitt i Vietnam.

Foto: Reuters

Utenriksministeren i Ecuador, Ricardo Patiño Aroca, holdt mandag en pressekonferanse om kontakten myndighetene i landet har hatt med Edward Snowden, mannen som varslet om overvåkingen utført av NSA. Utenriksministeren bekrefter at de nå vurderer asylsøknaden til Snowden.

– Det er blitt snakket om forræderi. Men man bør spørre seg hvem som har forrådt hvem, sa Patiño på en pressekonferanse i Hanoi mandag.

– Dette påvirker ikke bare de amerikanske borgerne, heller bare de europeiske, men beboerne i hele verden.

– Vi er en suveren stat

Edward Snowden

Edward Snowden er nå USAs mest ettersøkte mann.

Foto: The Guardian / Reuters

Aroca sier de nå vurderer søknaden opp mot Ecuadors grunnlov.

– Vi handler etter menneskerettighetsprinsippet som suveren stat med egen grunnlov. Vi har retten til å ta en suveren avgjørelse i denne saken, slik USA også er berettiget til å gjøre det samme, med de følger dette kan få.

Han ønsker ikke å svare på hvor Snowden nå befinner seg.

– Vi kan ikke gi info om hvor Snowden befinner seg, dette er informasjon vi ikke er i besittelse av.

Ved spørsmål om begrunnelsen for asylsøknadene til Edward Snowden og Julian Assange, som nå sitter i ambassadeasyl i London, trekker utenriksministeren fram den hemmelighetsstemplede informasjonen som førte til invasjonen av Irak, og følgene dette har fått for flere tusen soldater.

Videre opplyser han at Ecuador har hatt diplomatisk kontakt med Russland om saken, og har informerer at de har en løpende dialog med dem om Snowdens asylsøknad.

Ukjent hvor han er

I går ble det kjent at Edward Snowden dro fra Hongkong til Moskva. Han skal ha overnattet i transit-sonen på Moskva-flyplassen, da han ikke hadde gyldig russisk visum.

Det var lenge full forvirring om hans neste destinasjon, men etter hvert kom det meldinger om at han ville dra til Ecuador for å søke politisk asyl.

30-åringen var ventet å dra videre med fly til Havana mandag, men ifølge Interfax var han ikke om bord i flyet. Mandag ettermiddag var det ikke kjent hvor han befinner seg.

USA rasende

USA har bedt om å få Snowden utlevert etter at han søndag kveld kom til Moskva fra Hongkong. Den tidligere etterretningsmedarbeideren er på flukt etter å ha offentliggjort en rekke topphemmeligheter om USAs overvåking av telefonsamtaler og datatrafikk.

USAs utenriksminister John Kerry sier han ikke vet hvor Snowden har planer om å reise. Samtidig understreker han at det er dypt bekymringsfullt dersom Kina og Russland på forhånd visste hvor 30-åringen har tenkt seg.

– Det vil helt opplagt være skuffende dersom man med viten og vilje tillot ham å gå om bord på et fly, sier Kerry og advarer om følger og betydning for forholdet mellom Russland og USA.

Utenriksministeren gjentok også at Snowden har «forrådt sitt land».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt