Hopp til innhold

Dystre utsikter for kloden

FNs klimapanel er i disse dager i ferd med å avslutte en ny rapport. Den tegner dystre utsikter for fremtiden, ifølge danske Politiken.

Drikkevann i Nord-Afghanistan
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Den kommende rapporten, som blir offentliggjort neste fredag, forteller om konsekvensene av klimaforandringene. 

Den mest alvorlige konsekvensen vil være, hvis vi ikke griper inn, at  tørke og mangel på rent drikkevann vil drive nærmere halvannen milliard mennesker på flukt.

Fremtiden er dyster

Over 2000 klimaforskere er i disse dager samlet i Brussel. Deres sådommer om hvordan kloden vil bli påvirket av den globale oppvarmingen er ikke positive.

Ifølge AP, som har sett utkast av rapporten, vil sykdommer, som vi tidligere bare kjenner fra tropene, øke i omfang andre steder på jorda. Korallrev vil forsvinne, samt de fiskene som lever av disse. Samtidig vil omfanget av skadedyr få en alarmerende økning.

Dette er bare et bare av konsekvensene av de menneskeskapte klimaendringene, ifølge AP.

 

Den mest alvorlige konsekvensen vil være, hvis vi ikke griper inn, at tørke og mangel på rent drikkevann vil drive nærmere halvannen milliard mennesker på flukt.

Fra FNs kommende klimarapport

 FNs siste klimarapport var entydig i at vi i dag, og i fremtiden, vil oppleve klimaforandringer i økende grad, og at disse er menneskeskapte.

- Endringene kan bli livstruende

Når de som er i tredveårene i dag blir pensjonister vil klimaendringene være så prekære, kanskje livstruende, at de ikke er til å overse.

- For ti år siden var klimaendringene i det store og det hele hypotetiske. Det er de ikke lengre. sier James J. McCarthy, en oceanograf fra Harvard University, som var en av hovedforfatterne av FNs klimarapport i 2001.

Finnes det håp?

Det at fokuset på verdens klimaproblemer for tiden er stort, og det faktum at så godt som alle verdens klimaforskere er enige i sin oppfatning om utfordringene vi står overfor, gir oss likevel et lønnlig håp for fremtiden. 

Al Gore
Foto: ROBERT SULLIVAN / AFP

Klimarapporten fra februar i år, som entydig slo fast at klimaendringene stort sett var menneskeskapte, var i høy grad medvirkende til at EU vedtok sitt mål om å redusere CO2-utslippet med 20 prosent.

Lær om Planeten på NRK.no

Planeten er et av Nordens største dokumentarprosjekter noensinne. Her kan du se serien, teste deg selv og se hvordan du kan bidra selv til å gjøre en innsats for en bedre verden.

Les mer om serien her: nrk.no/planeten .

SE PLANETEN I NETT-TV

SISTE NYTT

Siste nytt