Hopp til innhold

Ble reddet av forsinket taxi – kom tre minutter etter eksplosjonen

Den ukrainske familien Sydorenko forsøkte å rekke evakueringstoget som skulle gå fra Kramatorsk fredag formiddag. Men drosjen var forsinket og de måtte få fatt i en ny. Det berget dem.

Området utenfor jernbanestasjonen i Kramatorsk i Ukraina, hvor to raketter slo ned.

TRUFFET AV RAKETTER: Venteområdet utenfor jernbanestasjonen i Kramatorsk så ut som en blodstenkte krigssone etter angrepet.

Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

– Vi skulle være med evakueringstoget som hadde avgang klokken 11, forteller Ivan Sydorenko til nyhetsbyrået Associated Press.

Familien på tre kom til jernbanestasjonen i Kramatorsk rett etter at to raketter hadde truffet stasjonsområdet.

– Vi ringte etter en drosje, men den kom ikke i tide, så vi måtte vente på en ny. Vi kom til slutt til stasjonen cirka tre minutter etter eksplosjonen. Biler brant, restene av rakettene brant og folk forsøkte å flykte unna, forteller familiefaren.

Ivan Sydorenko

TAKKNEMLIG: Ivan Sydorenko takker en uventet forsinkelse for at han og familien er i live.

Foto: AP

På vei ut av hjembyen

Ivan Sydorenko jobber til vanlig på en fabrikk i Kramatorsk. Han, kona og datteren hadde bestemt seg for å følge rådet om å dra fra hjembyen.

Ukrainske myndigheter har bedt sivile i byer og landsbyer øst i Ukraina om å komme seg unna før den forventede offensiven fra russiske styrker starter for fullt.

Etter den russiske tilbaketrekningen fra Kyiv-regionen for to uker siden, venter trolig harde angrep mot områder i øst og sør.

Ivan Sydorenko forteller at mange derfor forsøkte å komme seg med evakueringstogene fra Kramatorsk denne formiddagen. Byen har fungert som et knutepunkt for flukten vestover.

Bilder av ukrainere som forsøker å komme seg med et evakueringstog på Kramatorsk jernbanestasjon torsdag 8. april, dagen før rakettangrepet.

De siste dagene har flere tusen forsøkt å komme seg med evakueringstogene fra Kramatorsk jernbanestasjon. Dette bildet er fra torsdag 8. april, dagen før rakettangrepet.

Foto: WORLD CENTRAL KITCHEN / Reuters

Han anslår at rundt 2000 personer befant seg på inne i stasjonsbygningen og på plattformene rundt da rakettene kom.

– Hvis den første drosjen hadde kommet i tide, hadde vi stått der hvor den største eksplosjonen var, sier den ukrainske familiefaren.

Les også USA meiner Russland brukte kortdistanserakett i Kramatorsk-åtaket

En bit av raketten som drepte minst 52 mennesker som ventet på evakuering i Kramatorsk fredag.

En menneskelig slagmark

57 mennesker ble drept i angrepet, ifølge guvernør Pavlo Kyrylenko i Donetsk fylke som Kramatorsk hører til. Minst fem av de døde var barn. Nærmere 300 er registrert såret, ifølge guvernøren.

De fleste av de drepte og sårede er kvinner og barn i tillegg til jernbaneansatte.

To raketter traff togstasjonen i Kramatorsk, øst i Ukraina. Mange hundre sivile skal ha vært tilstede på vei ut av byen.

To raketter traff togstasjonen i Kramatorsk, øst i Ukraina. Mange hundre sivile skal ha vært til stede på vei ut av byen.

Bilder tatt rett etter angrepet viser mange døde og sårede mennesker liggende og sittende på bakken. Knuste sittebenker. Bagasje som stod igjen utover et stort område. Blodige kosedyr som mistet sin lille eier.

En liten kosedyr ligger igjen på bakken utenfor jernbanestasjonen i Kramatorsk i Ukraina, etter rakettangrepet.

GLEMT IGJEN: På bakken lå det større og mindre gjenstander som vitnet om det grufulle som hadde skjedd.

Foto: Andriy Andriyenko / AP

Ivan Sydorenko, kona og datteren er nå i den vestlige byen Lviv, hvor de ankom lørdag kveld. Turen dit var tung.

På grunn av ødeleggelsene på stasjonen og en sentral jernbanebro som allerede var sprengt i filler skjedde evakueringen ut av byen med buss. Først til Dnipro og deretter til Pokrovsk, hvor de kom seg over til et tog som tok dem til Lviv.

Familien Sydorenko på vei ut av togstasjonen i Lviv.

Familien Sydorenko på vei ut av togstasjonen i Lviv. De vet i likhet med resten av sine landsmenn ikke hva som venter.

Foto: AP

Evakuering og kamper fortsetter

Tross angrepet på jernbanestasjonen i Kramatorsk på fredag, oppfordrer myndighetene alle som kan om å reise fra de østlige delene av landet, ikke minst fra Donetsk og Luhansk i Donbas-regionen.

Bare fra Luhansk er det satt opp ni evakueringstog i løpet av søndagen.

Deler av fylkene Donetsk og Luhansk kontrolleres av russiskstøttede opprørere, som har etablert såkalte folkerepublikker som Russland har anerkjent som uavhengige land.

Ukrainske og vestlige militære eksperter antar det russiske målet – etter at de mislyktes med å ta hovedstaden Kyiv – er å ta kontrollen over så store deler av Øst-Ukraina som mulig. Og med det etablere en sammenhengende landforbindelse mellom Russland og Krim-halvøya, som landet annekterte i 2014.

En slik forbindelse vil inkludere havnebyen Mariupol, som er under russisk beleiring og hvor en humanitær katastrofe er i ferd med å utvikle seg.

Kart Ukraina 10. april 2022

INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK (Oppdatert 04.04.2022)

Grafikk: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK 10.04.2022

INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK (Oppdatert 04.04.2022)

Grafikk: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK 10.04.2022

Harde kamper i vente

President Volodymyr Zelenskyj sier de er forberedt på harde kamper i øst, inkludert om Mariupol.

– Dette kommer til å bli en hard kamp. Vi har tro på denne kampen og vår seier. Vi står klar til å kjempe.

– Samtidig må vi se etter diplomatiske måter for å avslutte denne krigen på, sa Zelenskyj i sin daglige oppdatering etter at han hadde hatt både Storbritannias statsminister Boris Johnson og Østerrikes kansler Karl Nehammer på besøk.

Les også Boris Johnson på besøk i Kyiv

Boris Johnson møter Volodomyr Zelenskyj i Kyiv

Russisk kolonne på vei

Oleh Synegubov, som leder den militære administrasjonen i Kharkiv-regionen, opplyser søndag at de har registrert 66 ulike russiske artilleriangrep.

Synegubov hevder at ukrainske styrker skal ha ødelagt deler av en stor russisk kolonne med militært utstyr og mannskap som var på vei til Izium, en by som ligger mellom Kramatorsk og Kharkiv.

Nye satellittbilder viser en 13 kilometer lang militærkolonne på vei sørover, trolig mot Donbas-regionen. Bildene er tatt i det kolonnen beveger seg gjennom byen Velykyj Burluk, vel 10 mil øst for Kharkiv.

Russisk militærkolonne

PÅ VEI: Satellittbildet formidlet av Maxar Technologies skal vise en 13 kilometer lang russisk militærkolonne på vei sørover i Ukraina. Bildet er tatt 8. april

Foto: AP

Bildene er tatt fredag 8. april og analysert av det amerikanske selskapet Maxar Technologies.

Det er ikke bekreftet om kolonnen er den samme som Synegubov hevder ukrainske styrker har angrepet.

Synegubov skriver også i oppdateringen, som er lagt ut på Telegram og viderebrakt av det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform, at humanitær hjelp fraktes inn til områder hvor de venter en opptrapping i kampene. Samtidig forsøker de å få flest mulige sivile ut.

Pave Frans taler på Petersplassen på palmesøndag.

Pave Frans har flere ganger fordømt den russiske krigføringen. – La våpenhvilen begynne med påsken, men ikke for å lade om våpnene og gjenoppta kampen, sa han i talen palmesøndag.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Paven ber om påskefred

I sin tale på Petersplassen oppfordret pave Frans innstendig om våpenhvile og seriøse fredsforhandlinger.

På nytt fordømte han krigen mot det han kaller «forsvarsløse sivile som lider under fryktelige massakre og avskyelige grusomheter».

– Hvilken seier er det å plante et flagg på toppen av en haug med murblokker, sa paven i det han skuet utover titusener som hadde møtt opp for å høre ham tale denne første søndagen i påskeuken.

Tidligere har han sagt at han er klar til å reise til Kyiv hvis han kan bidra med å skape fred.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt