NRK Meny
Normal

Dramatiske demonstrasjoner i London

I kveld har de folkevalgte i Storbritannia vedtatt en tredobling av studieavgiften ved landets universiteter. Igjen demonstrerer sinte studenter foran parlamentsbygningen i London.

Video Dramatisk studentdemonstrasjon i London

Det var harde sammenstøt mellom demonstranter og politiet i London i dag.

Flere hundre demonstranter har støtt sammen med politiet utenfor Westminister. Demonstranter skjøt fyrverkeri og kastet plakater mot politiet før de løp vekk med lovens håndhevere i hælene.

Ni politibetjenter er skadd, en av dem er innlagt på sykehus med alvorlige nakkeskader. En annen skadet seg i beinet da han falt av hesten, melder nyhetskanalen Sky News .

Over 20 demonstranter er skadd, flere av dem har fått skadder i hodet etter politiets køllebruk. En av dem ble båret vekk på båre.

Julyan Phillips snakket med en journalist fra nyhetsbyrået AFP mens blodet rant fra et kutt i hodet.

- Folk rundt meg trykket mot en avsperring av metall mot politiet, da en av politifolkene slo løs på meg, sier han.

En hard kjerne av demonstranter fortsatte kampen mot politiet utover kvelden.

Slåss med politiet

Demonstrant i London

Demonstrant klar til innsats i kampen mot høyere studieavgifter.

Noen av de mest aggressive demonstrantene kom i håndgemeng med politiet og kom seg gjennom politisperringene på Parliament Square og fortsatte mot regjeringskvartalet Whitehall. Andre klatret opp på en statue av Winston Churchill, og griset den til med grafitti.

Demonstranter kastet maling, bengalske lys, biljardkuler og andre gjenstander mot politiet.

- Det er høy spenning og mye aggresjon i lufta, sa en Sky-reporter på stedet.

Han sa også at politiet må jobbe hardt for å prøve å kontrollere situasjonen. Politiet tilkalte forsterkninger for å hindre de mest aktive demonstrantene fra å ta seg inn i parlamensbygningen.

Mens dette pågikk satte andre demonstranter kursen mot Buckingham Palace, der dronning Elisabeth II bor, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Politiet var bedre forberedt foran dagens demonstrasjoner, enn da studentene vandaliserte det konservative partiets hovedkvarter i forrige måned.

Skuffet over studentene

Polititalskvinnen Julia Pendry kritiserte demonstrantene som hun mener har ønsket å skape bråk.

- Det er helt klart at folk har kommet til London med den klare hensikt å lage bråk. De har ikke kommet for å gjennomføre en fredelig demonstrasjon, sier hun.

Polititalskvinnen peker på at mange demonstranter ikke har fulgt den ruta politiet og lederne for studentene var enige om på forhånd.

Tredoblet studieavgift

Striden dreier seg om regjeringens forslag om å tredoble avgiften fra 3000 til 9000 pund, eller nærmere ti ganger så mye i norske kroner.

Spørsmålet har først og fremst skapt problemer for liberaldemokratene som før valget lovet ikke å øke studieavgiftene.

Som ventet vedtok underhuset avgiftsøkningen torsdag kveld. Regjeringens forslag ble vedtatt med 21 stemmers overvekt, langt mindre enn regjeringspartienes flertall i parlamentet. Det betyr at både liberaldemokratiske og konservative representanter har stemt mot sin egen regjering.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt