NRK Meny
Normal

«Borgerrettighetsbevegelsens gudmor» er død

Dorothy Irene Height, en foregangskvinne i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen, er død 98 år gammel.

Dorothy Irene Height

Dorothy Irene Height var aktiv og frittalende til hun var langt over 90 år, og fikk ofte stor applaus på arrangementer i Washington D.C. Height var lett gjenkjennelig for de fargerike hattene hun nesten alltid hadde på seg. Dette bildet fra juni 2009 viser Height på en galla til ære for talkshowvertinnen Oprah Winfrey.

Foto: Jose Luis Magana / AP

Height døde tirsdag, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Hun var styreleder og president i Det nasjonale rådet for afroamerikanske kvinner (NCNW) i 40 år. På 1960-tallet jobbet hun side om side med borgerrettighetsforskjempere, blant andre Dr. Martin Luther King Jr., John Lewis og A. Philip Randolph.

Borgerrettighetesforkjemperen var kjent for sin bestemthet og verdighet, samt for sin humor. Hun var aktiv og frittalende til hun var langt over 90 år, og fikk ofte stor applaus på arrangementer i Washington D.C..

Height døde på Howard universitetssykehus i Washington, D.C., hvor hun hadde vært lagt inn i flere uker.

– Helt for alle amerikanere

USAs president Barack Obama kalte Height "borgerrettighetsbevegelsens gudmor" og en helt for amerikanere.

– Dr. Height viet livet sitt til de som kjempet for likhet, og tjenestegjorde som den eneste kvinnen på det høyeste nivået innen borgerrettighetsbevegelsen - mens hun var vitne til hver marsj og milepæl, uttaler Obama.

Height mottok mottok Presidentens Frihetsmedalje av president Bill Clinton i 1994, og den amerikanske kongressens medalje i gull i 2004.

Hun jobbet aktivt med borgerrettigheter siden 1930-tallet, ifølge biografien på organisasjonens nettside. Hun var president i NCNW fra 1957 til 1998.

Fra 1933 var hun aktiv i den kristne organisasjonen the United Christian Youth Movement, Her jobbet hun med å forebygge lynsjing, å fjerne raseskillet i det amerikanske forsvaret, reform av straffesystemet, samt at alle skulle få bruke overnattingssteder og transportmidler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt