Hopp til innhold

Nord-Korea: Vil skrinlegge kjernefysiske våpen hvis landet blir lovet sikkerhetsgaranti

Nord-Korea lover å stanse sitt kjernefysiske testprogram under eventuelle samtaler med USA. Myndighetene i Nord-Korea er villig til å skrinlegge kjernefysiske våpen dersom landet får sikkerhetsgarantier.

Chung Eui-yong og Kim Jong-un

Sikkerhetsrådgiveren til presidenten i Sør-Korea i møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un mandag.

Foto: Str / AFP

Det er sikkerhetsrådgiveren til presidenten i Sør-Korea, Chung Eui-yong, som hevder dette.

Han er tilbake i Seoul i Sør-Korea etter to dager med forhandlinger i Nord-Korea.

Chung sier i en uttalelse fra presidentkontoret i Sør-Korea, at Nord-Korea ikke ser noen grunn til å være i besittelse av kjernefysiske våpen hvis landet får sikkerhetsgarantier.

sør-korea delegasjon etter besøk i nord-korea

Delegasjonen fra Sør-Korea tilbake i Seoul etter to dager med forhandlinger i Nord-Korea.

Foto: Song Kyung-seok / AP

Nord-Korea lover videre at landet verken skal bruke kjernefysiske eller konvensjonelle våpen mot Sør-Korea, heter det i uttalelsen fra Seoul.

Toppmøte i april

– Sør- og Nord-Korea er enige om å gjennomføre et tredje toppmøte i Panmunjom i slutten av april, sier Chung.

Uttalelsene kom tirsdag etter to dagers møtevirksomhet i Pyongyang, der Chung sto i spissen for en sørkoreansk delegasjon som møtte det lukkede regimets leder Kim Jong-un.

– Et positivt signal

Geir Helgesen

Direktør ved Nordisk Institutt for Asienstudier i København, Geir Helgesen

Foto: NRK

Direktør ved Nordisk Institutt for Asienstudier i København, Geir Helgesen mener samtalene som nå har vært mellom Nord- og Sør-Korea er svært positive. Men han mener det er flere enn bare de to landenes ledere som må bidra dersom det skal bli en varig fred.

– En ting er hva de blir enige om nå, men dette skal lenger ut i verden, og det skal legges merke til at det sies «dersom vi får sikkerhetsgarantier og samtaler med USA». Da spilles ballen over til USA, og de vil nok komme med noen krav den andre veien.

Selv om forholdet mellom Nord-Korea og USA har hardnet i det i det siste, var det snakk om at visepresident Mike Pence skulle møte en delegasjon fra Nord-Korea under OL nylig. Dette møtet ble det ikke noe av.

Helgesen håper også USA vil se positivt på at de to landene har startet nye samtaler.

– Vi kan håpe USA vil gratulere dem og si at dette er en god start, men det er også mulig at Washington sier at dette bare er propaganda. Det kan tenkes at USA krever at Nord-Korea trapper ned våpenarsenalet sitt før de vil gå med på samtaler.

Direkte telefonlinje

I tiden før toppmøtet skal det åpnes en direkte telefonlinje mellom de to lederne

– Sør og nord er enige om å etablere en direktelinje mellom de to lederne for å dempe militærspenningen og for å kunne koordinere nært. De er også enige om å holde den første telefonsamtalen før det tredje toppmøtet finner sted, sier Chung.

Koreanerne diskuterte grunnlaget for et mulig toppmøte mellom Kim og Moon under et møte og en middag som Kim arrangerte for Sør-Koreas delegasjon under besøket, som ble avsluttet tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt