Trump innfører krisetilstand for å bygge muren mot Mexico

Donald Trump planlegger å erklære en nasjonal krise, slik at han får penger til grensemuren mot Mexico. Demokratene sier det er en krise Trump har funnet på.

Det hvite hus bekrefter at presidenten vil gjennomføre manøveren.

Med dette grepet behøver ikke president Donald Trump å gå via Kongressen for å få de 5,7 milliarder dollar han trenger til muren.

Trump vil samtidig signere budsjettavtalen om sikkerhet langs grensen som er vedtatt i både Senatet og Representantenes hus.

Det er et forslag som inneholder et langt mindre beløp til å bygge muren enn det Trump ønsker seg. Kravet var på 5,7 milliarder dollar, men han får bare 1,4 milliarder.

USA-TRUMP/

Donald Trump innfører nasjonal krisetilstand for å bygge muren mot Mexico.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Godkjenningen av dette forslaget innebærer også at USA unngår at deler av offentlig sektor stenges ned flere ganger i år, slik det skjedde tidligere i år.

– President Trump vil undertegne lovforslaget, sier pressetalskvinne Sarah Sanders.

Sanders sier at Trump vil ta ytterligere grep under den nasjonale krisetilstanden for å øke sikkerheten langs grensen mot Mexico og stanse den humanitære krisen der.

Laster Twitter-innhold
Trump Border Security - wall Tijuana, Mexico.

Deler av grensegjerdet som allerede er bygget mellom USA og Mexico, nær Tijuana.

Foto: Gregory Bull / AP

– Dyp uro og forferdelse – ingen krise

Presidenten kan innføre en slik krisetilstand, sier demokratenes leder av Representantenes hus Nancy Pelosi.

Men hun er uenig i at det er nødvendig i dette tilfellet.

– Presidenten tar en snarvei utenom kongressen. Vi vil se på hva slags mottiltak vi kan komme med, sier Pelosi.

Hun mener dette er en krise Trump har funnet på. Pelosi sa på en pressekonferanse Washington D.C. at hun føler dyp uro og forferdelse over det som har skjedd.

US-HOUSE-SPEAKER-NANCY-PELOSI-(D-CA)-HOLDS-HER-WEEKLY-NEWS-CONFE

Demokratenes leder i Representantenes hus sier at krisetilstanden er noe Donald Trump har funnet på – og at hun føler dyp uro og forferdelse.

Foto: ALEX WONG / AFP

– Skal vi snakke om en nasjonal krise, så tenk heller på at vi i dag markerer at det er ett år siden skytemassakren i Parkland i Florida. Der har du en nasjonal krise, herr president, sier Pelosi.

Kan bli utfordret i Kongressen

En overføring av midler fra andre føderale prosjekter, sannsynligvis forsvarsbudsjettet, for å dekke kostnadene med å bygge muren, kan bli utfordret av de folkevalgte i Kongressen.

I en fellesuttalelse sier demokratenes majoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, at det vil være en ulovlig handling av Trump å erklære krisetilstand, og et grovt misbruk av presidentens makt.

Pelosi har mulighet til å sikre flertall i Representantenes hus for å stanse Trumps nasjonale krisetilstand. Det kan muligens også bli vedtatt i Senatet, der republikanerne har flertall, men Trump kan legge ned veto.

Det er også mulig å utfordre Trumps erklæring om krisetilstand gjennom rettsvesenet.

Les mer om hvorfor Trumps erklæring om krisetilstand er omstridt.

US-POLITICS-CONGRESS-IMMIGRATION-HOUSE

Trumps krisetilstand kan bli utfordret i Kongressen.

Foto: SAUL LOEB / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt