NRK Meny
Normal

91-åring dømt for drap på 28.000 jøder

Naziforbryteren John Demjanjuk er dømt til fem år i tysk fengsel for drap på tusenvis av jøder under andre verdenskrig.

Video 91-åring dømt for jødedrap

NETT-TV: Domstolen i Munchen dømte naziforbryteren John Demjanjuk til fem år i fengsel for drap på tusenvis av jøder under andre verdenskrig.

Det bestemte en tysk domstol i dag, melder Reuters. Massemordene han er dømt for skal ha funnet sted i konsentrasjonsleiren Sobibor i det tyskokkuperte Polen i 1943.

– Jeg er overbevist om at ukrainsk-fødte John Demjanjuk var vakt ved dødsleiren, sa dommeren da kjennelsen ble lest opp.

Men til tross for fengselsdommen, blir Demjanjuk løslatt fra fengsel samme dag som han ble dømt på grunn av den høye alderen hans.

89 år gamle Demjanjuk var vakt i konsentrasjonsleiren og skal ha tvunget fangene inn i gasskamre. Selv benekter han enhver befatning med holocaust.

Da dommeren leste opp sin beslutning, ble kjennelsen oversatt via en tolk til Demjanjuk. Han hadde på seg mørke briller, og rørte ikke på seg, beskriver nyhetsbyrået AFP.

Under hele den 18 måneders lange forhandlingsperioden har 91-åringen sittet i rullestol eller ligget på båre. Helsen har vært dårlig, noe som har skapt bekymring og forsinket rettssaken.

I 1988 ble John Demjanjuk dømt til døden i Israel, men israelsk høyesterett opphevet dommen og Demjanjuk returnerte til USA.

John Demjanjuk

John Demjanjuk settes bak ls og slå i en alder av 91 år for drap på nesten 28.000 jøder under andre verdenskrig.

Foto: REUTERS/Michaela Rehle
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt