NRK Meny
Normal

Bin Ladens livvakt tryglet om å utføre selvmordsaksjon

- Jeg tryglet og ba om å få bli selvmordsbomber, men Osama bin Laden sa at det ikke var min tid ennå, forteller Osama bin Ladens tidligere livvakt Nasser al-Bahiri i et intervju med NRK.

Nasser al-Bahiri

Nasser al-Bahiri, Osama bin Ladens tidligere livvakt, forlot Al Qaida året før angrepet på World Trade Center og Pentagon.

Foto: Sidsel Wold / NRK

NRK møter Nasser al-Bahiri i Jemens hovedstad Sanaa.

Fra 1995 til 2000 bodde han sammen med Osama bin Laden, og passet på verdens mest ettersøkte mann. Der skal han ifølge etterretningsopplysninger ha møtt flere av 11. september-kaprerne.

Hellig kriger

I likhet med sin tidligere sjef, er Nasser al-Bahiri født i Saudi-Arabia. Han bor nå i Jemen sammen sin kone og fire barn. Han har tidligere også gått under navnet Abu Jandal.

Al-Bahiri har et fast blikk under skjerfet som er surret rundt hodet i jeminittisk stil. Han snakker bestemt, men er vennlig og har et bredt smil.

Han har vært en jihadist - en hellig kriger - siden han var 22 år. I 10 år kjempet han for Al Qaida og delte terrornettverkets mål.

Han fattet interesse for hellig krig da han som ung mann så muslimer fra mange land reise til Afghanistan for å kjempe mot den sovjetiske okkupasjonen. I 1994 meldte han seg til krig i Bosnia, for å kjempe med muslimene mot serberne.

- Jeg hørte at maten var bedre der enn i Afghanistan, ler han.

Nasser al-Bahiri og Sidsel Wold

Nasser al-Bahiri sammen med NRKs Sidsel Wold.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Deretter var han soldat i Somalia, før han så havnet i Afghanistan, hvor han ble satt til å beskytte bin Laden. I fem år levde han sammen med terrornettverkslederen i Afghanistan. Han forlot Al Qaida året før angrepet på World Trade Center og Pentagon.

- Eneste som gjør noe

Om hvorfor han vervet seg sier han følgende:

- Al Qaida-gruppen er den eneste som gjør noe for å kjempe mot undertrykkelsen av folk. Se hva USA gjør i Irak, i Afghanistan - amerikanerne kan bare invadere et hvilket som helst land, og ingen gjør noe med det.

- Se hva israelerne få gjøre mot palestinerne i Gaza. Det er bare Al Qaida og mujahedin som tar opp kampen, sier al-Bahiri.

Om bakgrunnen for terrorangrepet 11. september, det mest spektakulære terrorangrepet noensinne i verden hvor rundt 3000 personer mistet livet, forteller han:

- Målet med 11. september var å bringe elendighet også til USA, slik at de kan få øynene opp for lidelsene i Gaza, Irak og andre steder.

Selv om den tidligere Al Qaida-krigeren støtter tanken bak angrepet, tar han nå avstand fra filosofien om at sivile mennesker er et rettferdig mål.

Ikke i Norden

Han ønsket selv å bli selvmordsbomber for å angripe en militærbase eller et marineskip.

- Jeg maste, ja tryglet, om å få utføre en selvmordsaksjon mot et militært mål, men Osama bin Laden sa nei. Hver gang jeg spurte, sa sjeik Osama at når vi planlegger angrep mot en base, ja, så er det din tur. Men ikke nå.

Osama bin Laden

FBI har satt sammen nye bilder av hvordan Osama Bin Laden kan se ut i dag

Foto: Scanpix/AFP

- Hvorfor ville du dø på den måten?

- Jeg forstår dette er vanskelig for deg å forstå, her er vi og dere fra Vesten forskjellige. Gud dømmer oss for det vi gjør. Om jeg gjør noe godt som fører til min død som Gud blir fornøyd med, ja så er det det viktigste. Gud må være fornøyd med meg, enten jeg er død eller levende, forklarer Al Qaida-veteranen.

Han forteller at Al Qaida vokser - og rekrutterer mest i Europa nå.

- I Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland er også mange etniske europeere rekruttert, hevder han.

På spørsmål om Al Qaida har etablert seg i Norge eller i Norden svarer han nei.

Rehabilitert

Nasser al-Bahiri gav opp livet i fjellene i Afghanistan da kona ble syk. Hun måtte ha behandling i Jemen, og nå bor han og familien i hovedstaden Sanaa.

Etter angrepet på marinefartøyet USS Cole i Adenbukta i oktober 2000 hvor 16 mennesker mistet livet, ble han pågrepet og internert av jemenittiske myndigheter.

Han ble løslatt i 2002, etter å ha vært igjennom et rehabiliteringsprogram i regi av regjeringen, med mål om å få Al Qaida-medlemmer bort fra sin ekstreme ideologi.

Jemen har i mange år blitt beskyldt for å være et av de sentrale tilholdsstedene for Al Qaida, og myndighetene har med jevne mellomrom forsøkt å bøte på det ryktet.

Programmet gav mulighet til å komme seg fra fengsel til husarrest samt utdannelse. Betingelsen var at deltakerne virkelig ønsket å reorientere seg, blant annet ved å drøfte inngående hellig krig-filosofien og hva den fører til.

To av al-Bahiris «Al Qaida-kolleger», som hadde vært holdt på Guanantamo, stakk av fra programmet og står nå frem som lederne av Al Qaida på den arabiske halvøy.

Les: Er dette Vestens nye fiender?

Er helt ute nå

Selv sier al-Bahiri at han er ute av Al Qaida.

Den hellige krigeren er nå forretningskonsulent, etter å ha tatt økonomi- og adminstrasjonsutdannelse, og driver firmaet Group Top Training og Marketing.

- Vi utvikler mennesker, opplyser han.

Kontoret ligger i Sanaas bedre strøk, like ved Hotel Sheraton. Rett nedi gaten ser man den amerikanske ambassaden.

- De vet om meg, smiler den tidligere livvakten.

Nasser al-Bahiri står fortsatt på listen til US Homeland Security. Han omtales som moderat viktig i Al Qaida, og som Osama bin Ladens livvakt.

Setter bin Laden høyt

Selv om al-Bahiri har forlatt Al Qaida, synes han livet med jihadistene var bra.

Så vil han tilbake igjen?

- Nei, nå har jeg både sukkersyke og familie, så det passer ikke, svarer han.

Men har han fremdeles sympati for Al Qaida og sin tidligere oppdragsgiver.

- Måtte Gud bevare ham, for så lenge han lever er han en trussel mot USA, sier al-Bahiri om bin Laden.

USA er fortsatt fiende nummer en for ham, i likhet med tusenvis av muslimer.

- Er du ikke glad for at du ikke valgte å sprenge deg, nå som du har barn?

- Jo, det er klart. Når jeg våkner om morgenen og barna kommer inn til meg og vil leke, så er det helt fantastisk.

- Men hvis fienden kommer og skal ta meg og mine barn, så vil jeg ikke nøle med å sprenge meg for å forsvare min famile, sier al-Bahiri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt