Derfor heter det Boxing Day

Selv engelskmenn er visstnok i tvil.

Boxing Day

Boxing Day er en stor fotballdag i England, men navnet kommer fra noe helt annet. Dagen har heller ikke noe med boksing å gjøre, slik mange tror. Men det har noe med bokser å gjøre.

Mange nordmenn vet nok at Boxing Day er en stor dag for fotball i England. Men hvorfor 26. desember kalles Boxing Day, er nok verre å forklare.

Om du er usikker, er du i hvert fall i godt selskap. Så mange som seks av ti engelskmenn vet heller ikke svaret, skal vi tro en undersøkelse gjennomført på vegne av eBay.co.uk. En av ti mente det er dagen da boksekamper blir holdt.

Det er kanskje ikke så rart, for noen fasit på dette finnes ikke.

Men det er verken boksing eller fotball som har gitt navn til denne dagen.

Juan Christian Pellicer

Professor Juan Christian Pellicer har engelsk litteratur som fagområde.

Foto: Universitetet i Oslo

– Det var vanlig at folk som hadde tjenere ga dem en slags bonus den 26. Dette var så innarbeidet at det ble regnet som en del av lønna.

– Jeg er usikker på når dette startet, men det var i hvert fall en tradisjon på 1600-tallet, forteller professor Juan Christian Pellicer ved Universitetet i Oslo.

Han har skrevet doktoravhandling om den engelske dikteren John Philips, og tilfeldigvis kom han borti begrepet i et brev poeten skrev.

Samlet inn til fattige

– I et brev fra julen 1705 skriver han om en betaling han fikk fra daværende minister Robert Harley. Og penger han fikk «so that it would seem a Christmas Box». Det var altså noe som ble gjort på en taktfull måte, men det betyr ikke at de nødvendigvis kom i en eske, sier Pellicer.

Tradisjonen holdes ved like på enkelte arbeidsplasser.

Boxing Day kan også referere til en boks som var plassert i alle kirkene på 1. juledag, der kirkegjengerne kunne legge almisser til de fattige. Boksene ble alltid åpnet på 2. juledag.

Har du hørt andre referanser til Boxing Day? Skriv det inn i kommentarfeltet nedenfor.

SISTE NYTT

Siste nytt