– Han var død innen han traff bakken

23 år gamle Mohammed Merah gjorde kraftig motstand da politiet gikk inn i leiligheten hans torsdag. Han skjøt vilt mot politiet, før han hoppet ut av vinduet.

Video Dramaet i Toulouse er over

Dramaet i Toulouse er over

Spesialstyrker Toulouse

Torsdag formiddag tok spesialstyrker seg inn i leiligheten til mannen som var mistenkt for sju drap.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp
innenriksminster Claude Guéant

Innenriksminister Claude Guéant informerte pressen da aksjonen var over.

Foto: EBU
Fransk sikkerhetspoliti

Fransk sikkerhetspoliti trekker seg tilbake etter aksjonen.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Det bekreftet innenriksminister Claude Guéant overfor pressen i Toulouse like etter klokken 12.

– I morges besluttet vi å prøve å få kontakt med den mistenkte, men vi fikk ingen respons. Politiet gikk til slutt inn i leiligheten og brukte moderne etterforskningsutstyr for å kunne inspisere boligen. Det viste seg at den mistenkte hadde forskanset seg på badet. Da han kom ut derfra, skjøt han vilt mot politiet, fortalte Guéant.

Ministeren fortalte videre at Merah hoppet ut av vinduet med våpen i hånd. Han ble funnet død på bakken foran leilighetsbygget.

Jeg vil gjerne takke politiet og alle som har deltatt i denne aksjonen, avsluttet innenriksministeren.

Sjokkgranater

Like før politiet gikk inn i leiligheten sprengte de tre sjokkgranater for å sette den mistenkte ut av spill. Deretter tok de seg inn i leiligheten, skritt for skritt.

Ved 11.30-tiden kunne man høre flere skudd og eksplosjoner fra leiligheten. Skytingen varte i over fem minutter, før det ble stille igjen.

Merah ble skutt og drept av politiet da han hoppet hoppet ut vinduet i leiligheten i et forsøk på å flykte.

– Han var død innen han traff bakken, sier en politimann til det franske nyhetsbyrået AFP.

I gatene rundt boligen ble brannbiler plassert slik at det var vanskelig for pressefolkene å se det som skjedde.

Omringet i over 30 timer

Presse i Toulouse

Pressen følger dramaet i Toulouse.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Politiet i Toulouse hadde omringet huset til 23 år gamle Mohammed Merah i over 30 timer. Han var mistenkt for drapet på tre jødiske barn og en lærer. Han skal også ha drept tre soldater i to ulike angrep. 23-åringen hadde sagt til politiet at han innrømmet alle sju drapene, og at han «alltid hadde handlet alene».

Han skal også ha skrytt til politiet av at han klarte å bringe Frankrike i kne og at det eneste han angret, var at han ikke hadde klart å drepe flere.

Ifølge innenriksminister Claude Guéant hadde Merah sagt at han ville dø med våpen i hånd. I hele natt nektet han å snakke med politiets forhandlere.

– Vi prioriterer en ting: Å ta ham i live slik at han kan overgi seg og bli stilt for retten. Vi håper at han fortsatt er i live, sa Guéant i går kveld. Han mente det var merkelig at Merah ikke reagerte da politiet gjennomførte flere eksplosjoner for å få oppmerksomheten hans.

Titall eksplosjoner

Politiaksjon Toulouse

Politiet mørkla gatene rundt leiligheten til Mohammed Merah i natt.

Foto: EBU
Mohamed Merah

Fransk tv viste i går en video med den mistenkte, Mohamed Merah.

Foto: HANDOUT / Reuters

Like før midnatt hørtes tre kraftige eksplosjoner ved leiligheten til Merah. I løpet av natten ble det utløst et titall eksplosjoner. Politiet sa de gjorde dette for å gjøre ham urolig. Gassforsyningen ble også kuttet, det samme ble strømmen.

Les også: – Har sprengt inn inngangsdøren

Flere hundre politifolk omringet leiligheten i den sørfranske byen. Politiaksjonen startet rundt klokken 3 natt til onsdag. I løpet av de første døgnet sa Mohammed Merah flere ganger at han ville overgi seg, men endret mening hver gang. Naboene til den mistenkte ble evakuert, og hele kvartalet rundt leiligheten der han forskanset seg, ble mørklagt i natt.

Planla flere drap

Politiet mente han hadde en Kalasjnikov-rifle, en maskinpistol og flere andre våpen i boligen. De har også funnet eksplosiver hos broren hans.

En politimann har sagt til nyhetskanalen France24 at de sprengte et hull i veggen til leiligheten til den mistenkte i natt. Når politiet til slutt gikk inn, ville de unngå å bruke døren, siden man ikke visste om Merah hadde lagt ut sprengstoff der.

23-åringen planla ifølge den franske påtaleyndigheten et nytt drapsraid onsdag. Ifølge AFP skal han ha navngitt to polititjenestemenn og en soldat som han ønsket å drepe, men ble forhindret av at politiet slo til.

Vil ikke snakke

Politiet snakket med ham via en walkietalkie, men de siste timene ble det stille, melder Europe1. Merah har sagt at han skjøt og drepte elever ved den jødiske skolen i byen for å hevne palestinske barn som mister livet i den israelsk-palestinske konflikten.

Han ønsket også å protestere mot den franske hærens deltakelsen i Afghanistan. De tre drepte fallskjermjegerne, som var av nordafrikansk opphav i likhet med Merah selv, hadde alle tjenestegjort i Irak og Afghanistan.

Les også: – Hold palestinernes sak unna

Moren til den mistenkte ble brakt til politiaksjonen utenfor sønnens leilighet i går natt, men hun ønsket ikke å snakke med ham. Hun mente hun knapt kunne utøve noen innflytelse på ham, skal hun ha sagt. Politiet har pågrepet henne, en bror og kjæresten til Merah.

Begravelser

Onsdag ble ofrene fra angrepet på den jødiske skolen begravet. 30 år gamle læreren og rabbineren Jonathan Sandler og hans to sønner Arieh (5) og Gabriel (4) ble sendt med fly fra Paris til Israel, hvor de ble gravlagt på en jødisk kirkegård i Jerusalem.

SISTE NYTT

Siste nytt

Stoltenberg: – Vi ynskjer dialog

USA held svaret til Russland som omhandlar Russlands sikkerheitskrav hemmeleg. No skal Nato koma med sitt svar.