NRK Meny
Normal

Den nye Verdensbank-sjefen

I praksis klar etter amerikansk nominasjon.

Robert Zoellick

Robert Zoellick blir etter alle solemerker den neste presidenten i Verdensbanken etter den amerikanske nominasjonen.

Foto: ANJA NIEDRINGHAUS / AP

USAs president George W. Bush har nominert den tidligere diplomaten og handelspolitikeren Robert Zoellick til å lede Verdensbanken.

Bob Zoelick har gjennom sin karriere fått respekten til ledere over hele verden og fått dem til å stole ham.

USAs president George W. Bush / REU

Se hele kunngjøringen her: George Bush nominerer Robert Zoellick

Zoellick skal etterfølge Paul Wolfowitz, som måtte trekke seg fra banken etter at han sørget for at kjæresten ble forfremmet og fikk en svært lukrativ lønnsforhøyelse.

Beskjeden kom under en formell kunngjørelse ved Det hvite hus.

- Bob Zoelick har gjennom sin karriere fått respekten til ledere over hele verden og fått dem til å stole ham, fortalte Bush med Zoellick ved sin side.

I praksis klar

Det har etablert seg som fast praksis at lederen for Verdensbanken er en amerikaner, og selv om dette har blitt debattert etter Wolfowitz-skandalen regner Det hvite hus med at styret for Verdensbanken vil akseptere nominasjonen.

Bankens nye leder får en stor utfordring de neste årene.

De rikeste landene må overbevises om å delta med nesten 30 milliarder dollar i bankens presitisjeprogram for å gi rentefrie lån til verdens fattigste land.

Diplomat og handelspolititiker

Robert Zoellick er 53 år gammel og var i flere år George W. Bush' fremste handelspolitiker. Han var sentral i arbeidet med å få i gang forhandlingene om verdenshandelen i Doha.

Senere har han vært viseutenriksminister og Bush-administrasjonens ekspert på Kina og Darfur. Han forlot regjeringen i fjor for å begynne i den private investeringsbanken Goldman Sachs.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt