Den danske «smykkeloven» tatt i bruk for første gang

Politiet i København har beslaglagt 79.600 kroner fra fem personer som forsøkte å reise inn i landet med falske reisedokumenter. Det er første gang politiet har brukt den såkalte smykkeloven.

Protest smykkelov

Mange har protestert mot den såkalte smykkeloven. Her demonstrerer en kvinne foran den danske ambassaden i Aten. (Arkiv)

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Tirsdag kveld ble to menn og tre kvinner fra Iran stanset på Kastrup flyplass utenfor København med falske papirer.

De fem er siktet for dokumentforfalsking. Da de ble arrestert og kroppsvisitert ble det funnet dollar og euro for mer enn 129.600 danske kroner, melder Danmarks Radio.

Skal selv betale for oppholdet

– Dansk politi er daglig oppmerksomme på om asylsøkere og utlendinger med ulovlig opphold (..) har verdier som kan være med å finansiere omkostningene ved deres opphold. Nå har politiet funnet verdier som kunne beslaglegges til dette formålet, sier sjefen for Rikspolitiets nasjonale utlendingssenter Per Fiig i en pressemelding.

«Smykkeloven» trådte i kraft i februar i år. Ifølge den kan en person som søker asyl i Danmark ha med seg opptil 10.000 kroner. Unntaket er mobiltelefoner, klokker og smykker med affeksjonsverdi.

– Helt rimelig beslag

Både regjeringen og utlendings- og integrasjonsministeren har fått krass kritikk for loven, blant annet av organisasjoner som Amnesty og FNs høykommissær for flyktninger.

Begrunnelsen for smykkeloven er at de mest velstående asylsøkerne skal bidra til å finansiere sitt eget opphold i Danmark.

De fem som ble stanset på Kastrup ønsket å søke om asyl i Danmark.

Utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg sier beslagleggelsen er helt rimelig.

– Det er etter min mening helt rimelig at man skal betale hvis man kan klare seg selv når man kommer hit som asylsøker, sier hun til Berlingske.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt