Hopp til innhold

De er fremtidens USA

Å vinne latinamerikanernes gunst blir stadig viktigere for amerikanske politikere, men hvilket USA er det de drømmer om?

Latino for Trump

Til tross for hans mange provoserende uttalelser får Trump også støtte fra latinamerikanske velgere. Her fra Cleveland i juli 2016.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Doug Rossinow

Doug Rossinow er førsteamanuensis i samtidshistorie ved UiO. Han er en prisbelønnet historiker, utdannet ved Harvard og Johns Hopkins i USA.

Foto: Charlotte Bergløff / NRK

I 2012 fikk president Barack Obama fornyet tillit og nok en periode i Det hvite hus, mye takket være latinamerikanernes støtte. I 2035 vil gruppen utgjøre hele 35 prosent av USAs befolkning og politikere blir nødt til å fri til de såkalte Latino-velgerne.

Men hvilket USA er det latinamerikanerne kjemper for?

– USA er i enorm endring. Det som er viktig å huske når det gjelder latinamerikanere er at de representerer en svært mangfoldig gruppe. De har kommet til USA på ulike tidspunkt og fra forskjellige områder, og representerer et stort spenn hva gjelder økonomisk, akademisk og arbeidsmessig tilknytning. Politisk sett er de derfor ikke så lette å forutse som mange tror, sier Doug Rossinow, førsteamanuensis i samtidshistorie ved Universitetet i Oslo.

Trump Mexican As A Slur

Trump har provosert mange med sine utspill om immigranter fra Mexico.

Foto: Lenny Ignelzi / Ap
  • Se dokumentaren «Latinos - USAs nye ansikt» i Urix på NRK2 kl. 20.25

Doug Rossinow er en prisbelønnet historiker, utdannet ved Harvard og Johns Hopkins universitetene i USA. Han minner om at Donald Trump ifølge meningsmålingene har støtten til nær 20 prosent av latinamerikanske velgere, til tross for hans mange sterkt provoserende utspill om blant annet illegale immigranter.

Ønsket seg en Marco Rubio

Marco Rubio

Marco Rubio tapte mot Donald Trump i nominasjonskampen. Mange Republikanere håpet at han skulle sørge for å få de latinamerikanske velgerne om bord.

Foto: John Raoux / Ap

– Mange republikanere ønsket en annen kandidat i år. En Jeb Bush eller Marco Rubio som kunne gjøre som George W. Bush og appellere til minst 30 prosent av denne gruppen, samtidig som de var godt forankret hos kjernevelgerne sine. Donald Trump har valgt et annet spill. Hans kampanje er først og fremst rettet mot hvite, mannlige velgere, men man skal ikke glemme at han faktisk har oppslutning hos latinamerikanerne. Spørsmålet er hva som vil veie tyngst på vektskålen til sist, påpeker Rossinow.

Jennifer Lopez

Det latinamerikanske samfunnet er mangfoldig. Mens noen når til topps i Hollywood lever andre som illegale innvandrere.

Foto: Rich Fury / Ap

USAs ansikt har vært i konstant endring siden koloniseringen tok til på 1600-tallet og satte fart på befolkningsveksten. Det som begynte med et område befolket av indianere, Native Americans eller First Americans som de selv gjerne kaller seg, har gjennomgått enorme demografiske endringer ettersom ulike folkegrupper har søkt seg til landet, og lovendringer har sluset forskjellige etniske grupper inn.

De siste tiårene har også innvandringen fra Asia, i hovedsak filippinere, japanere, kinesere, koreanere og vietnamesere, og fra stillehavsøyene vært økende.

Olivia Blocker føler seg mer svart enn hvit, og jublet da Barack Obama ble valgt til president. Men hun er skuffet over hva han har oppnådd på åtte år, og tviler på om hun klarer å stemme på Hillary Clinton. Urix møter velgerne i et splittet Amerika.

Hvor ble det av den amerikanske drømmen? Se «Splitta» i Urix kl. 20.25

Fryktens spill

«The land of the free and the home of the brave» har vært stolte av sitt mangfold, men årets valgkamp har avslørt hvor polarisert og splittet landet er blitt.

– Fersk statistikk viser at flere foreldre nå ville ha vanskeligere for å se sine barn bli gift med en fra et annet politisk parti, enn med en fra en annen etnisk gruppe, påpeker Doug Rossinow.

Trump Mexican As A Slur

Trump har provosert mange med sine utspill om immigranter fra Mexico.

Foto: Lenny Ignelzi / Ap

I årets valg snakker dessuten stadig flere om hvem de stemmer mot, snarere enn hvem de stemmer for. Det er ikke første gang. Rossinow peker tilbake på sent 1800-tall da stor økonomisk ulikhet og sosiale forskjeller også førte til dyp politisk splittelse i USA.

 Jorge Ramos

Den latinamerikanske journalisten Jorge Ramos ble i 2015 kåret til en av de 100 mest innflytelsesrike i verden av magasinet TIME.

Foto: RONALDO SCHEMIDT / Afp

– I en tid med store økonomiske forskjeller kan folk føle på utrygghet og de blir da mest opptatt av hva som er mest truende for den lille sikkerheten de har. Det velger de bort, sier Rossinow.

  • Urix har reist USA rundt og møtt velgerne. Se «Splitta» i Urix kl. 20.25

Trump har nådd langt med sitt budskap om forandring, men Doug Rossinow er usikker på om han vil vinne frem til sist.

– Det store spørsmålet er om dette virkelig er et valg om forandring. Trump spiller på forandring, mens Clinton representerer kontinuitet. Det kan tenkes at det er kontinuitet velgerne vil gå for nå, sier Rossinow.

Dan "Koolaid" Hess sverger til våpen og motorsykler. Han har aldri vært interessert i politikk før. Men det var før kona lokket ham med på et valgmøte med Donald Trump. Urix møter velgerne i et splittet Amerika.

Urix har reist USA rundt og møtt velgerne. Se «Splitta» i Urix kl. 20.25

SISTE NYTT

Siste nytt