NRK Meny
Normal

Dansk mann omkom i landets kraftigste storm noensinne

Det kraftige uværet som har herjet Mellom-Europa mandag har allerede krevd sitt første liv i Danmark. Fra Sverige kommer det meldinger om materielle ødeleggelser, men Norge ser foreløpig ut til å slippe unna «St Judes» herjinger.

Det kraftige uværet St. Jude har truffet Danmark. Sterke vinder og nedbør fører til stengte veier og materielle ødeleggelser.

NETT-TV: Uværet stenger Storebælt og Lillebælt

Danskene og svenskene har allerede begynt å merke kreftene fra høststormene som tidlig mandag herjet over Storbritannia.

I Skåne i Sør-Sverige er all togtrafikken innstilt. Folk blir bedt om å holde seg inne og ikke bevege seg ut på veiene.

– Det er helt kaotisk. Vi har store problemer i Skåne. Flere mindre veier er stengt på grunn av veltede trær, sier pressetalsmann Lars Edström i Trafikverket til Sydsvenskan.

Advarer mot «stormturisme»

Også over store deler av Danmark frarådes folk på det sterkeste å oppholde seg utendørs i kveld, ifølge politiet.

Enkelte velger likevel å trosse oppfordringene og går ut for å se på uværet.

– Du setter ditt eget og andres liv i fare ved å være stormturist. Ikke kjør eller gå ut for å kikke, oppfordrer politiet på Sydjylland på Twitter.

Uvær i Malmö

Det var vanskelig å holde seg oppreist da uværet «St. Jude» feide inn i Malmø fra Øresund mandag ettermiddag.

Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix

Ifølge Ekstra Bladet er en mann død etter å ha blitt truffet av en løs takstein ved Gilleleje havn. Dermed har 13 mennesker totalt mistet livet som følge av uværet.

Bilister som fortsatt er ute på veiene har begynt å merke problemene. Det kommer rapporter om at enkelte har snudd på motorveiene og kjører mot kjøreretningen eller i ambulansenes utrykningsfelt.

– Ambulanser og andre utrykningsenheter sitter fast i trafikken. Hold dere unna utrykningsfeltene og gi plass, oppfordrer politiet.

Stengte broer

Fastlandsforbindelsen mellom Sverige og Danmark over Öresundsbroen er stengt. I tillegg er de danske broene Storebælt og Lillebælt stengt på grunn av kraftige vinder.

På Lillebælt-broen er i tillegg veibanen sperret i begge retninger av lastebiler som er blåst over ende av vinden, skriver Danmarks Radio.

Broen hadde allerede vært stengt for store kjøretøyer i flere timer da de to lastebilene kjørte utpå. Vindhastigheten var da på opp mot 23 meter i sekunder, opplyser Jakob Riis Petersen i Vejdirektoratet til DR.

Vejdirektoratet håper å kunne starte arbeidet med å fjerne kjøretøyene ved 18-tiden når vinden er forventet å løye.

Togpassasjer sitter strandet

Det danske togselskapet DSB har stanset all togtrafikk sør for Aarhus fram til tirsdag morgen klokka 04.00.

Tusenvis av passasjerer sitter dermed strandet i rundt 50 tog som står rundt i landet i påvente av at uværet skal gi seg og linjene ryddes for trær.

– Akkurat nå anbefaler vi passasjerene å bli sittende i toget, fordi det er for farlig å bevege seg utendørs, skriver DSB på sine nettsider, ifølge DR.dk.

Det er foreløpig for risikabelt å evakuere passasjerenee med buss.

Kraftigste noensinne

Danske meteorologer registrerte i kveld den kraftigste vindstyrken i landets historie.

I Sør-Jylland er det registrert orkan med vindkast med en hastighet på 54 meter i sekunder, melder TV2 News.

Det kommer stadig inn meldinger om store materielle ødeleggelser. I Odense er deler av taket blåst av domkirken og i København er taket revet av kjøpesenteret Frederiksberg.

I hele landet er det store problemer med telefonnettet og politiet appellerer til folk om at de kun ringer nødtelefonen dersom det er fare for liv og helse.

Norge slipper unna

Norge ser foreløpig ut til å unngå det verste uværet.

– Det ser ikke ut til at det blir spesielt mye uvær her i landet. Siste prognose viser at det kraftige lavtrykket går så vidt sør for oss, så vi unngår det aller verste, sier meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Ingen danskebåter ble mandag innstilt på grunn av uværet, men passasjerer som skulle vært med Stena Line fra Oslo til Frederikshavn, kom seg ikke av gårde.

Det skyldtes av 18.30-avgangen ble innstilt som følge av tekniske problemer, opplyser kommunikasjonssjef Jesper Waltersson til NTB.

Uværet har også ført til enkelte forstyrrelser i flytrafikken til og fra Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt