NRK Meny
Normal

- Håp om fred i Kenya

Presidenten i Kenya, Mwai Kibaki, sier at han nå er klar for å danne en koalisjonsregjering for å få slutt på volden som herjer i landet.

Kenya
Foto: SIMON MAINA / AFP

Kibaki sier at han vil ha en regjering som kan samle nasjonen for å løse situasjonen etter det omstridte valget i landet 27. desember. 

- Det vil ikke bare forene det kenyanske folk, men vil også hjelpe til i forsoningsprosessen, opplyser talspersoner for Kibaki.

Kunngjøringen kommer etter et møte mellom president Kibaki og USAs ledende Afrika-diplomat, Jendayi Frazer.

Frazer hadde i går kveld samtaler med opposisjonsleder Raila Odinga, som hevder at Kibaki jukset med valgresultatene for åbli gjenvalgt, og krever omvalg. 

I går sa president Kibaki at han kunne godta et omvalg så lenge det er i samsvar med grunnloven. Nå er det imidlertid klart at det ikke blir tilfelle.

Les: Kenya håper på forsoning

Tidligere fredsprisvinner og erkebiskop Desmond Tutu kom for et par dager til Kenya for å tilby sine tjenester til mekling.

President Kibaki kan gå med på å danne en koalisjonsregjering, dersom opposisjonen godtar hans betingelser, sa Tutu i går.

Nå viser det seg at meklingen har ført fram.

- Håp om fred

NRKs Afrika-korrespondent Dag Bredvei sier at det har vært et enormt internasjonalt press på sittende president Kibaki, og krav om at han må gå i dialog med opposisjonsleder Raila Odinga.

- Det er ingen tvil om at der er presset mot Kibaki som har ført til at han nå har godtatt en koalisjonsregjering, sier Bredvei.

Odinga har ikke kommentert offentlig hvordan han stiller seg til å bli med i en eventuell koalisjonsregjering.

På en pressekonferanse i dag sa Odinga at han ikke har fått en formell forespørsel fra regjeringen om å bli med i en koalisjon.

– La dem legge forslaget på bordet når vi forhandler, sa Odinga, som ikke ville si hva hans svar vil bli.

 

360 mennesker er drept i uroen etter presidentvalget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt